HAVELLAND - KETZIN - BERLIJN

Duitsland, KETZIN - BERLIJN

Havelland - berlijn en omgeving

24 juni 2016

Vrijdag 24 juni 2016 Reisdag naar Havelland, Potsdam en Berlijn

De dag begon goed. Tent was snel ingepakt en plm.8.45 uur op de weg. Gaande de rit werd het warmer. Er wordt zó keihard gereden dat het erg onrustig verkeer is. De autobahn is een bonkig betonnen plak. Soms eenstukje mooi glad asfalt, maar de kwaliteit van de zo veelgeprezen Duitse autobahn valt wat tegen. We worden een paar keer middels getoeter gewaarschuwd dat we boetes riskeren met onze snelheid. In het ANWB-boekje lezen we dat een auto met een aanhangwagen(tje) niet boven 80km/u mag rijden, maar het lijkt levensgevaarlijk om tussen het zoevende snelverkeer zo langzaam te rijden. We zien wel of we een bekeuring krijgen. En bovendien schiet het dan niet voldoende op. We blijven dus op snelheid.
Als we in de buurt van Hall/Dessau zijn beginnen er files te ontstaan. Ook voor Leipzig één - onduidelijk waarom - maar die lost toch binnen redelijke tijd weer op. Dan de laatste grote is een combinatie van vrijdagmiddagverkeer, naar Polen reizend vrachtverkeer, wegwerkzaamheden en doorhitte bevangen auto's: over plm. 6 km. doen we van even over vijf tot over half zeven! Dan rijden we bij Potsdam ook nog de verkeerde richting op de A10; terugrijden is geen optie, maar we kunnen het deels herstellen door via Potsdam, de stad, alle richtingen, richting Nauen weer terug te keren op ons doel Ketzin. Misschien uiteindelijk wel iets korter. Tegen half8 melden we ons bij de camping. Of we gereserveerd hebben! De camping is behoorlijk vol. "We hebben geprobeerd vanuit de vorige camping per mail te reserveren" maar "dass hat nicht geklappt" liegen we. We moeten even wachten en dan gaat de beheerder in zijn golfkarretje ons voor naar een prima plek, met boom, electra, water in de nabijheid. We accepteren de plek. Als Wout de boel open gooit ga ik proberen koud bier bij het kantoortje te kopen, maar alles is gesloten. Overigens hadden we niet veel later moeten arriveren want dan hadden we geen toegang meer gehad, dus een beetje geluk hadden we wel na de file ellende. Ik heb mijn naam op de "broodlijst" gezet voor verse broodjes in de ochtend. Wout kwam iets later de beheerder nog tegen en nadat de tent stond en ingeruimd was, koud bier zitten "zupen". Geen zin meer om naar een restaurant te gaan, hebben we een pot worstjes gebakken en op ons oude noodbrood gegeten.Heerlijke "rauwe bonen", zeg maar. Slapen, morgen zien we verder.

Zaterdag, 25 juni 2016 - RUSTDAG

Ordenen,officiele aanmelding doen, broodjes voor zondag bestellen. De voorzieningen zijn sober en lijken iets ontoereikend voor de omvang van de campinggasten. Foto's, films, tekst in laptop.
Het is een warme dag en er wordt onweer verwacht.
En toen hebben we "Redo XXL" gegeten! We hadden er gisteren de weg naar de camping gevraagd en het zag er wel aardig uit. Het eten was goed maar het was een schokkende ervaring toen de mensen aan de tafel naast ons hun eten kregen: 1 mevrouw had een normaal formaat salade maar de vijf anderen kregen eenborde in de lengte wel 60 cm. Helemaal vol met vlees en friet, iemand had 4 grote worsten/gehaktworsten van bij elkaar wel een kilo en een grote berg friet voor wel 6 personen. Een ander een "hamburger" van een kilo met een soort groentesaus en voor 6 personen aardappelpuree. Weer een ander een schnitzel van tenminste 600/700 gram etc. etc. Je keek je ogen uit. En dan pullen bier van een liter erbij. 3 Vrouwen/ 3 mannen. We dachten later dat ze eigenlijk zelf wel even schrokken, maar er werd toch flink van gegeten. Ze hadden er wel lol in. Uiteindelijk kregen ze alle resten in folie/tasjes mee. Zeg maar dat je voor plm. 15 euro dan nog een hele week kunt eten. Maar eigenlijk vonden we ook dat zo'n concept XXL appelleert aan de laagste hebzucht en niet erg dier- en milieu-vriendelijk is.

Zondag, 26 juni 2016

Strandbad Ketzin met uitzicht op de rietlanden. Keiharde wind en regelmatig bewolkt. geen zwemweer. Wel een lief vertier en dito zitje voor een versnapering. Er staan 3 reuzen-tipi's voor groepen kinderen. Heel indrukwekkend mooie tenten eigenlijk. Ik weet niet op de originele Indiaanse tipi ook zo groot is. Bedoeld voor wel 20 mensen/kinderen.
Avond in de gemeenschapsruimte op de camping reisblog bijgewerkt en voetballen gekeken. Er was veel publiek voor.

Maandag, 27 juni 2016

Toer door het Havelland langs kleine weggetjes en dorpen, waarvan er een paar heel oud en mooi zijn. Middeleeuws en wat later. Bijzondere bouwstijl van steen. Elke boederij of fabrieksgebouw heeft zijn eigen unieke patroon van versieringen. Er is veel vervallen, maar ook veel opgeknapt. De boerderijen zijn erg groot met een binnenhof. Het is helemaal agrarisch gebied, op enkele visserij en wateractiviteiten na. We stellen ons een beetje voor dat dit allemaal gedurende bijna een halve eeuw onder communistisch bewind produceerd voor de Russische markt en net als we in andere voormalige oostblok-landen de oogsten per trein werden afgevoerd. We zagen hier en daar oude spoorrails, maar misschien gaat deze fantasie te ver. Nu is het er stil en mooi glooiend, vol graan en een maissoort met grote donkergroene harde bladen en veel mooie waterpartijen en vogels. Een paar bijzondere kerkjes, een houten graanmolen die om zijn eigen as draaide maar nu elektrisch is. De graanmolen zagen we Ketzur en even verderop was een groot complex met een gigantisch bierterras maar ook oude ambachten en als specialiteiten asperges en aardbeien. Een wonderlijk hoofdgebouw/landhuis. Het was er nu rustig maar er kunnen wel 1000 man eten en drinken. Er wordt inderdaad in deze omgeving heel veel asperges geteeld. En die zagen er heel mooi uit.
We eindigen in Brandenburg. Vooral de Dom is werkelijk heel mooi. Zowel buiten als ook binnen geheel uit metselwerk opgetrokken; een groot keldergewelf met fresco's en een mooie binnentuin en omloop. Het bisdom is in 840 gevestigd en de Dom is in 1165 afgebouwd. Destijds als katholieke kerk, nu is het hele complex met scholen, kindergarten, klooster en muziekzaal protestants. Er zijn zeer oude wandtapijten die volgens de oude technieken gerestaureerd worden. De stad ook van de Brandenburger concerten!? De Havel stroomt er dwars door als kanaal waarop je ook boottochtjes kunt maken. Overigens kan je op de Havel ook een varende vakantiebungalow huren. Ziet er vreemd hoekig uit.
Opvallend ook de namen van de dorpen, die erg Russisch of Pools lijken, bijv. Butow, Rostow, Zachow, Bagow etc. Was dat al zo vanaf de Tsarentijd of is het tijdens de communistische periode zo benoemd?

Een prachtig gebied dat ons wel aansprak. We dachten nog een roeibootje te huren en te vissen, maar een vergunning moet je voor een jaar kopen.

Dinsdag, 28 juni 2016

Was- en schoonmaakdag.

Woensdag, 29 juni 2016 - Berlijn

Ja, 1 dag is natuurlijk véél te kort. Dat wisten we al tevoren. Aanvankelijk het plan om er te overnachten, maar aan het einde van de dag was het genoeg voor een indruk en we waren moe van de drukte en het was in de loop van de dag erg warm geworden. Een aantal van de highlights afgegaan, maar sommige er van waren lelijk: de Brandenburger Tor was voor een groot deel aan het zicht onttrokken ivm het EK Voetbal. Een feestelijk aangekleed plein was er van gemaakt door Coca Cola;de Reichstag stond op afstand binnen een enorm beveiligingshek (aanslag risico vermoedelijk) en je moest voor toegang naar de uitzichtkoepel enkele dagen tevoren reserveren. Dat wisten we niet want we hadden het graag willen zien. Op een lommerrijk terras koffie en vervolgens via een park naar Brandenburger Tor. Halverwege het park was een oorlogsherinneringsmonument voor wat het Deutsche Reich in de WO-II de zigeuners had aangedaan. We liepen vanaf Brandenburger Tor naar Pariser Platz - Unter den Linden was verdwenen achter een enorm bouwwerk ivm metro/S-bahn werken. Wel gelopen, maar niet zo als we hadden verwacht. Halverwege een aardige tentoonstelling over de geschiedenis van Unter den Linden, wat grotendeels samenvalt met deDuits/Berlijnse geschiedenis. Een film en foto-tentoonstelling. Het gaf een goed beeld van een stad in volle glorie toen Unter denLinden als cavalerieweg werd aangelegd met alle chic en oorlog er tussenin.
Alexanderplatz vonden we niet zo interessant. Eigenlijk een groot "koopplein". Wel leuk daar een groot terras met een strandstoelen en lekker koud bier. Voor de TV-toren (ook een uitzichtmogelijkheid) was het dringen om boven te komen. Dat hebben we maar gelaten. Via een aantal straten weer richting station. Het was ons te laat geworden om nog naar het Museum Insel (met afgezien van musea etc. ook bijzondere gebouwen) te gaan en een museum in te gaan. Hadden ook nog geen informatie over een bijzondere tentoonstelling. Een volgende keer speciaal daarvoor komen en voor Tiergarten waar je allebei wel een dag aan kunt besteden.
We hebben een leuke dag gehad en weten nu wat we eigenlijk nog meer zouden willen bezoeken in Berlijn, maar dan gerichter.
Terug naar het prachtige Hauptbahnhof waar over 3 verdiepingen een enorm aanbod van eten, drinken en winkels is. Het VVV zit er in en een aantal info-balies, want je kunt er verdwalen. Imposant gebouw aan een imposant groot plein. Direct aan de Spree en de rondvaartboten. Berlijn heeft naar onze smaak veel mooie grote en kleinere parken en heel veel lindenbomen die nog geurden.
Het is een levendige stad met veel jonge mensen en er wordt ook veel gefietst (kon je ook huren) en de stad laat ons een indruk achter van nog veel verborgen kanten.
Terug met de trein van Hauptbahnhof naar Wustermark (ticket is inclusief OV in Berlijn) en de camping.

Donderdag, 30 juni 2016

Ketzin bekeken - een kleine haven en zeer oude pandjes) boodschappen voor onderweg en al wat geordend voor het vervolg van de reis.
Het Havelland vonden we prachtig en misschien komen we er op de terugreis nog aan de noordzijde langs. Er gaat een eenvoud en rust van uit.
Morgen gaan we naar Polen.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.