Op weg naar een weekje strand aan de Oostzee

Litouwen, Karklés

LITOUWEN
Maandag, 1 augustus 2016 - Reisdag.
Een lange reisdag. Om kwart voor 6 op - de tent is nog nat van de dauw. Het was vannacht een heldere hemel met heel veel sterrren en de melkweg was goed zichtbaar. De nachten worden al weer ietsjes langer en dat slaapt toch beter. De tent gaat dus dauwvochtig opgevouwen in de kar. Om kwart voor 8 rijden we weg. Riga ronden we ruim en zonder problemen en via de kustweg na Liepaja rijden we Letland uit - Litouwen in. Hier bij de grens ook weer kriptische teksten over "vignet voor goods vehicles and busesfor roads A1 - A 18" (die laatste zien we niet op de kaart terug). Onduidelijk. Wel een tekeningetje van een vrachtwagen op hetzelfde bord. We gaan geen vignet halen. We zien wel wat het wordt. Heen werden we aangehouden en mochten we toch doorrijden.
Na de steden willen nog een paar dagen strand aan de Oostzee: luieren.
Bij Karklés heel veel campings. De onze is "Olandy Kepure" wat zoiets betekent als "Dutch Cap" - Hollandse kaap of Hollandse hoed. Maar dat later als we er zijn geweest.
Dinsdag, 2 augustus 2016
Was- en verschoondag. De wasmachine maakt met het centrifugeren een kabaal alsof er een vliegtuig door je tent komt. Het blijft regenachtig.
Avond nog gezelllig doorgebracht met een Duits stel (motoristas) uit Saksen-Anhalt (Halle) en we praten over politiek en het vroegere communistische Oost-duitsland. Ze laten ons weer een andere kijk op het Duitsland van na de Wende en nu zien. Beiden zijn diep teleurgesteld over het "West-Duitse" beleid ten aanzien van de voormalige Oostduitsers. Wat wij dachten dat er inmiddels na 27 jaar een zekere gelijkheid is tussen de beide helften, blijkt dat het dat niet is. Zowel in banen/functies worden Oostduitsers anders behandeld en lager betaald, maar ook nog steeds bestaat er een soort toewijzingssysteem voor woninggrootte bijvoorbeeld. Ze zijn beiden erg verdrietig om de achterstelling. We hadden wel al eens gelezen over de armoede bij ouderen; het blijkt dat oude (voormalig oostduitse) mensen amper pensioen uitgekeerd krijgen "omdat ze niet al hun jaren gewerkt hebben" tenminste niet naar Westduitse maatstaf. Ze missen de jaren vóór 1989! Er wordt dus alleen naar "Westduitse" maatstaven gerekend terwijl veel mensen ook een lang werkzaam leven hadden onder het veelal (gedwongen) Oostduitse regime. Het klinkt erg onrechtvaardig en ook niet erg verstandig van de regering.
Woensdag, 3 augustus 2016
Olandy Kepure: met uitzicht over de Oostzee. Eindelijk bij de Oostzee. Niet dat die er zoveel anders uit ziet dan andere zeeen, maar het gaat om het idee. De zee is kalm en mooi. Veel ondieptes bij de kust.
De kaap is een gletsjer-stuwwal gevormd zo'n 12-15.000 jaar geleden en is sinds lang een herkenningspunt voor zeelieden. Niet duidelijk is waarom deze kaap zo heet; er staat een bord met informatie, maar uitsluitend in het Litouws. Men neemt aan dat de vorm leek op een Nederlandse hoed, maar er zijn meer versies over de naam. er zouden ook Nederlandse zeelieden vlakbij een gemeenschap gevormd hebben en daarvan zou ene Herman von Bombel die in 1540 van een religieuze (protestantse) orde er een geweest zijn. Wellicht droeg hij een speciale hoed. Meer konden we er niet van maken.
Vanaf het hoge uitzichtspunt - zo'n 24,5 meter- heb je een prachtig uitzicht over zee.
Er liggen vrachtschepen op de ree voor Klaipéda (plm.15 km zuidelijker) en er gaan zeilboten in de zelfde richting. We wandelen een stukje door naar een "forest farm-stead", waar eigenlijk niets bijzonders aan te zien is. Er wordt ook in gewoond dus je kunt dan niet voor het raam staan loeren. In Karklés worden de bezienswaardigheden er met de haren bij gesleept, zoals bijvoorbeeld overgebleven fundamenten van een kerk of een begraafplaats voor op het strand ooit aangespoelde mensen. Bij de ingang van het bos naar de "Dutch Cap" is aan 2 zijden nering in koffie en ijs. We nemen een espresso en die is goed.
Bij het uitzichtspunt waait het hard en het is nog fris. Niet echt strandweer.
We gaan terug om de tent op te breken. We zijn 's-morgens rond een uur op 11 in een hutje op de camping getrokken omdat het nu nog mooi droog en zonnig weer is. Er wordt nogal wat regen verwacht en we willen persé vrijdag doorreizen naar Polen.
Wout probeert een hotel in Augustow te boeken, maar het internet/wifi op deze camping schiet erg te kort. Dat gebeurt toch tamelijk vaak, terwijl je mag aannemen dat de verblijfsprijs voor tent of cabana is opgebouwd met o.a. de wifi-service die ze aanprijzen.
Donderdag, 4 augustus 2016
Naar Klaipéda. Derde grote stad van Litouwen. Gesticht door een tak van de Duitse Orde in begin 13e eeuw onder de naam Memelburg en trad in 1254 toe tot de Hanze en kreeg daarna "Lübeck's stadsrecht". Het is dé havenstad van Litouwen. Een andere is er niet. En deze is groot, met enorme kranen. Het lijkt een bulkgoederen-haven, want we zien geen containers of containerkranen. Vanuit deze haven voorziet Klaipéda alle 3 de Baltische landen van vloeibaar aardgas waarvoor een speciaal havengedeelte is gebouwd. Ook te zien is een giga cruiseschip. De "Costa Pacifica" met boven de waterlijn zeker al 15 verdiepingen en een massa mensen dat zich naar het inloopdek begeeft. Ze hebben misschien net hun "vrije ochtend" gehad. Uit alle landen van de wereld. Je verbaast je soms hoe zulke plekken op de wereld gevonden worden. Het toerisme is eigenlijk gigantisch geworden. Overal drommen mensen. Nu heeft Klaipéda een oud centrum dus wel leuk om rond te wandelen. We hebben er geen informatie over dan uit onze reisgids over de Baltische landen met een minuscuul plattegrondje van Klaipéda. Het is gezellig druk in de haven met veel terrasjes langs de binnenhaven. Een aantal malen per dag vaart de pont naar het tegenoverliggende Kuronian National Park. Het is groter dan het lijkt. Eigenlijk zou je er een overnachting moeten maken om het over de hele lengte te bezoeken.
Net als in de andere landen wordt ook hier heel veel ijs gegeten, zelfs bij wijze van ontbijt lijkt het. Is het een vakantiegevoel of wordt hier altijd al veel ijs gegeten.
Het gaat weer regenen. We eindigen de dag in het restaurant van het hotel bij de camping. Eindelijk neem ik eens de rode bietensoep! Die is koud maar smaakt wel. Ik heb het tot nu toe uitgesteld. Het sprak me niet echt aan.
Bij het afrekenen van onze overnachtingen en het eten ontstaat toch weer wrevel omdat de getallen steeds wisselen, niet kloppen en weer overgerekend moeten worden, er geen diner-specificatie wordt gemaakt, etc. En ook hier moet weer cash betaald worden. Er is iets vreemds met kaartbetalen: enerzijds profileren de Balten zich als moderne ondernemers, anderszijds is kaartbetalen haast nergens mogelijk (behalve bij de supermarkten, waar je gewoon met je bankpas kunt betalen).
Pakken de auto en kar in om morgen bijtijds te kunnen vertrekken. Het frisse weer was niet aanlokkelijk om op het strand te liggen en ook hier weer bleef het badpak en de zonnebrandolie in de koffer.
Naar Polen terug via Augustow.



Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.