Maandag, 25 juli 2016 - Tallinn
We hoordenvan Duitse kampeerders dat je in de buurt van de haven 24 uur voor € 3.-- kunt parkeren. Met het oude centrum niet ver er vandaan. Eigenlijk een zelfde prijs als in Vilnius, ook net iets buiten het toeristische gebied. We lopen de oude stad in met straatnamen als Uus, Pikk, Aia, Viru en Vene, etc. Het is in het begin nog redelijk rustig, maar nog voor wezijn aangekomen op het centrale Townhall-plein is het al druk. Veel groepen met genummerde "juffen" voorop. Het hele plein is vol terrassen en kan je van de bijzondere gebouwen maar de helft zien:de bovenkanten. De Hanze is hier door Duitse handelaren en regeringen gebracht. Zij hebben ook veel gebouwd in de 13e en 14e eeuw. Maar een enkele straat heeft oude pakhuizen, waarvan de katrollen ontbreken. Zij doen nog heel even aan de Nederlandse stijl pakhuizen denken. De stad heeft meer kenmerken van oud-Duitse/Zweedse bouwstijlen. Er is ook een grote haven met lijndienst naar Helsinki en Stockholm. Dat zal in de Hanze-periode ook veelvuldig deroute zijn geweest. Veel Esten werken overigens in Helsinki vernamen we. De talen lijken op elkaar en is lichter van klank dan de wat boerse Russische taal. Het oude centrum is in 3 delen verdeeld. De hoogste is Toompea op een berg waarop de hoge stadsmuur met oude omgangen torens (13e eeuws) en dat via een smalle trap (druk, druk) te bereiken is. Vanaf de stadsmuur is de oude benedenstad, de nieuwe stad en de zee te zien. Er staat een heerlijke bries.
De zee gaat hier bij Tallinn in de buurt over van Finse Golf in Baltische Zee. Je ziet goed hoe de stad in elkaar zit met leuke puntige rode daken (by the way: haast nergens in de Baltische landen zijn de daken met gebakken dakpannen belegd maar veelal met alle soorten plaatmateriaal, de oude houten huizen ook wel met rietofhoutplaatjes). Op de Toompea worden toneelstukjes opgevoerd door mensen die een middeleeuwse indruk moeten versterken. Ook elders zijn muziekstudenten ingehuurd. Ze bespelen oude instrumenten.
Op Toompea verder een enorme orthodoxe kathedraal (Alexander Nevski), heen stadspaleis in pasteltint, het Knights-house. Tegenwoordig zetelt op de berg het Estse parlement en veel ambassades, waaronder de Nederlandse. Alzo zwerven we door cobblestone straatjes naar het lagere oude centrum terug. Het 3e stadsdeel ligt rondom een park en een "vette toren". Nog iets lager. Een groot deel van de lage stadsmuur staat er nog en kan je belopen.
We lunchen op de Townhall-square. Komen langs de oudste apotheek van Europa (zeggen ze) waar in de rij wordt gestaan om er in te kunnen. We gaan via de St. Catherine-passageway (vernoemd naar de Russische Catherine de 1e) naar het 3e oude stadsdeel (Rotermanni Quarter) waar ook nog een oude zoutopslag in de vorm van een bewaakt arsenaal staat. In de Hanze-tijd werden de voorraden goed bewaakt. Het echt oude St. Catherines-passageway met kleine werkplaatsen, schilders met lelijke schilderijen en gravstones aan de muur. Het is er té druk eigenlijk.
In elke Baltische hoofdstad is een KGB-museum en ook vaak een Russisch oorlogsmuseum, een grote TV-toren waar je in kunt, een Russisch theater etc. We wilden voor meer informatie over het Hanze-verleden van de stad naar het historisch stadsmuseum, dat in tegenstelling tot de reisgids op maandag gesloten is.
We eindigen bij de ijssalon in Uus en lopen deoude stad weer uit. Naar de auto. Wout gaat nog even op zoek naar de nieuwe zomerbroek (de oude is een paar weken geleden gescheurd).
Op de camping is het lekker rustig. Er zijn nu eens meer kampeerders dan campers. Oogtprettig.
Tallinn-oud is mooi, compact, maar veel te druk. De sfeer was overigens goed. We vonden niet zoveel terug uit de Hanze-tijd en wat dat Tallin of Estland gebracht heeft. Wellicht omdat na de DuitseHanzetijd de Zweden er een paar eeuwen geheerst hebben en na de Zweeds-Russische oorlog van begin 18e eeuw de Tsaren/Russen er heersten. De laatsten hebben tot nu de grootste voetafdruk achtergelaten. Estland is nu bezig zichzelf uit te vinden en dat ziet er goed uit. We vinden het een prettig land, een mooie natuur en heel lange mensen. We willen nu een paar dagen strandvertier.
Dinsdag, 26 juli 2016
We gaan via Pärnu naar Kabli, waar we een camping verwachten, maar we zitten al bijna bij de Letse grens als we erges navraag doen. De camping is opgeheven. Langs de route meerdere campingns maar zonder goed sanitair en/of elektra. Alternatieven liggen over de grens. Zó worden we eigenlijk een beetje onbedoeld nog Estland uitgebonjourd!
Aanvankelijk lag Saaremaa-eiland met strand aan de Oostzee nog in ons doel, maar deze stranden zijn ook goed, alleen nog geen Oostzee/Baltische zee maar de Golf van Riga (Riia in het Ests).
We sluiten Estland af. We hadden nog 1000 andere plekken kunnen aandoen, maar het is voldoende zo.
Geschreven door Hanzestedenreis