Moezel - Trier en omgeving

Duitsland, Leiwen


Mosel - Trier en omgeving

19 juni 2016

Zondag 19 juni 2016- LEIWEN

Vertrek naar Duitsland na precies een week wachten op weersverbetering in de Eifel/Moselstreken.
Bij "Tolhuis" in Lommel - precies op de grens NL-BG koffie. Het is zondag en dan krijgen hun gasten bij hun koffie een koffielikeurtje. Lekker en leuk maar voor autorijders nietecht verstandig. Een heel handige aanlegplaats op de route naar het zuiden via Eindhoven-Luik. Ook een heel familiaire dame deze keer.
Enfin, we vervolgen onze reis dus weer. Dit keer met een nieuwe tent en extra luchtbed voor Wout. De Eurotrail-tent is heel goed als ie eenmaal staat, maar dat duurt te lang vooral het doorvoerenvan defiberstokken door de katoenen tunnelsis rampzalig. Het glijdt niet zoals bij een nylontent. Dit had buitenom beter gekund. Het is een Sibley 4 mtr. diameter geworden. Het blijkt een als legertent/groepstent ontworpen model te zijn door ene meneer Sibley in de periode van de Amerikaanse burgeroorlog om de soldaten te legeren. Voor het ontwerp is gekeken naar de Indiaanse tipi-modellen:1-stoks. We hopen dat deze sneller staat. De eerste keer zal langer duren omdat we de touwtjes er nog aanknopen moeten en de rest nog niet goed kennen en de bedoeling er van moeten uitzoeken. Verder hebben we een groot onderzeil er onder. Nietteminsstaat deten zelf in ong. 1/2 uur en met inrichten mee totaal een uur. Dat gaat natuurlijk steeds vlugger. Hij is leuk en mooi om te zien. In het 1e uur dat ie staat krijgen we al 3 reacties.
Er zijn veel NL-ers op deze camping vooral uit Brabant en Limburg en héééél veel kleine kinderen. Voor de Lndal Sonnberg camping moet je inderdaad een hoge berg op vanuit het dorp Leiwen.
Aanvankelijk zag ik zo'n Landal camping niet zo. Een pretpark, maar nadat we de andere campings hier bij de Moezel zagen (even een blik vooruit) is deze een verademing qua plek, uitzicht, omvang van de plekken en de voorzieningen, waarvan het sanitair een bijzonder mooie is. Veel kinderen en een sportcomplex metzwembad, terrassen, restaurant en dergelijke. Een biertje op het terras voor te veel geld. Hier zitten we in "Bitburger"-regio. Avond bami-saté uit de voorraad.

Maandag, 20 juni 2016

Een lange tocht langs de stadjes aan de Moezel. Mooi oud soms, O.a. Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach en Cochem (berenstad) met een enorme burcht boven op de berg, heersend over de stad en de mensen. En verder een hele serie kleinere en grotere plaatsen, waarvan o.a. Trittenheim en Ediger er aardig aanzien.
De soms superteile hellingen langs de rivier zijn volledig volgeplant met druivenstokken. Aparte stenen treden leiden de werkers omhoog evenals een soort electro liftje met bak en zitje dat zich tegen de helling als een stoeltjeslift omhoog hijst. Het is haast onbegaanbaar zo steil en je vraagt je af waarom zo hoog.
Even is het aardig maar dan in eens dringt het tot je door dat het vreselijk saai steedshetzelfde is - behoudens enig kleurverschil in de plantbladen die trouwens hier stijf opgebonden worden om zoveel mogelijk zon-licht te vangen. Het is een monocultuur en niets anders dat voor afwisseling zorgt. Heel soms heeft iemand rozen geplant bij de beginstokken of ergens zelfs een pergola met rozen en af en toe een groene berg-kruin met wat bomen.
De rivier is mooi en slingert zich rondom het land met snelstromend water en hier en daar een barrage. De campings die we niet gedaan hebben blijken allemaal langs de rivier op vlakke weilandjes - soms zompig naregen - en uitsluitend voor campers en/of caravans bedoeld te zijn. We zagen er geen gewone tenten staan. We zijn blij er niet te staan. Dus eigenlijk is de Landal camping nog apart te noemen.

Het wijnaanbod is plaatsgebonden maar alles is ingeleverd voor de wijn. In elk dorp of stad(je) is praktisch elk huis "Weingut mit Zimmer" en niets wijst op andere cultureel of ambachtelijk/creatief beroep. De slagerij is eigenlijk worstenmaker. Een lekker lapje vlees is niet uitgestald. De bakkers en slagers zijn ook de enige smaakmakers. Kortom, de wijnbouw slokt ogenschijnlijk ook andere beroepen op. Het enige andere beroep hier in de omgeving lijkt dat van kelner(in) en kok. En heel veel Italianen zitten in de ijs- en pizza-locantes. De mooie stadjes die ik verwachtte te zien waren overspoeld doortoeristen op de "wijn"-terrassen/stubes en op de pleintjes. In Cochem was zelfs een hele straat als "koopgoot" ingericht met vooral textiel, veelal van Turkse makelij. Eigenlijk viel dat wat tegen. Je moet turen om door de mensenmassa ook de soms heel oude gebouwen en soms mooie stadspoorten te zien en er was geen moment een "leegte" om een foto te maken.

Het gebied maakt maaktdeeluti van het Rijnlandse leisteenplateau ensinds lang wordt leisteen gebruikt voor huizenbouw. Enerzijds ziet dat er mooi en oud uit, anderszijds maakt het het beeld van de plaats wat somberen donker. Gelukkig staan er soms ook felgekleurde gepleisterde huizen en gebouwen tussen die de somberheid doorbreken: terwijl de "Moezelaren" worden omschreven als vrolijke mensen. Een aparte combinatie.

We slingeren over bruggen van de ene naar de andere kant van de Moezel. In Cochem begint het te regenen en we rijden terug naar Leiwen. Het was ook te laat voor een bezoek aan de Burcht.
Opvallend ook: amper een grote supermarkt! Waar halen de mensen hun spullen vandaan. Daar komen we later achter.

Dinsdag, 21 juni 2016

Een kijkje in de buurt van de camping, het bos en het veel te dure winkeltje. Ik vernam daar wel dat er een Lidl in Schweich is en daar zijn we toch maar gaan shoppen. Het blijkt net zo'n prachtwinkel als in Frankrijk: Lidl-02 zullen we maar zeggen. En heel groot assortiment. Heerlijk brood en eten voor de rest van de tijd hier. Op de terugweg is het gaan regenen. Het weer is nog niet stabiel Uiteindelijk is het tot donderdag donker en buiig weer.
Er wordt op zo'n camping ookdoor jan en alleman tegen je gekletst. Wouter noemt dit het "campinglife": mensen knopen gesprekjes aan, willen wat wete of via de kinderen contact maken. Wat zou dat zijn. Bij ons in de buurt staan Brabanders die graag "ons-kent-ons"taal spreken.Of is het dat je op een camping zo naar buiten leeft en er je leven zichtbaar en hoorbaar is dat er meer vertrouwelijk gezocht wordt?
Om alles lachen mensen, pasta-saus in een dompelzakje. Veel doorkauwen over non-onderwerpen. Enfin, het lastige is dat je alles kan verstaan.

Woensdag, 22 juni 2016 - Trierdag

Om half negen vertrokken. Het had de nacht weer behoorlijk geregend maar het leek droger te worden. Wel donker bewolkt gebleven. Helaas omdat er wat contrastloze foto's van komen. Bij het uitzichtpunt halverwege Leiwen foto's van de rivier en de hellingen. Er scheen net een streepje zon op.

Enfin, Trier. Het is eenvoudig om met de auto te bereiken. Veel parkeergarages. Het is er ook druk, zowel met verkeer als met toeristen. De Keltisch/Romeinse stad heeft mooie dingen te zien. Vooral Romeinse resten. We gaan bij Porta Nigra eerst naaar de VVV, maar zij hebben ons eigenlijks niets nieuws te bieden. Een kaart hebben we al en ook de geschiedenis is bekend. Bij de gebouwen/ bezienswaardigheden en in de brochures wordt de historie uitgebreid beschreven enwe hadden al een en ander via internet gelezen. Jammer voor onze foto's was het opbouwen van een zomerfestival door de hele stad en vooral op de mooiste pleinen en tegen de oudheden en kerken aan. Grote podia, tenten en kermisachtige attracties. We lopen aan de hand van de kaart de met "stip" genoteerde plekken door de stad. Drinken koffie aan de Hauptmarkt, ik scoor daar ook nog bij the Body Shop een paar afgeprijsde parfums van mijn favoriete geur en die er nu uit het assortiment zijn gehaald, De Dom en de eraangelegen Liebfraukriche en een klooster lijkt het. Een joekel van een kerk - eigenlijk 2 plus een doorloop. Sober voor katholieke begrippen. Een mooie kerk met allerlei relikwien en een lange geschiedenis van machtsuitoefening. We komen voorbij de lekkerste broodstallen. Het geurt er. Hier tot ons genoegen geen "weingut mit zimmer" maar een enkel wijnhuis, veel variatie aan winkeltjes en weinig ketenzaken, hoewel de Italiaanse ijssalonsen pizzeria's-café's er de opvallendste zaken zijn. Ook al gezien in desteden/dorpen die we langs de Moezel bezochten. Ze zijn achtergelaten door de Romeinen? Een enkele Turkse kebap-zaak en een wijk waar India/Pakistan deboventoon heeft. Een nachtclub, seksclub-straatje met een 007-bar. Kijkje in het Karl Marx-geboortehuis. Die geschiedenis is ons bekend, maar het was een luxe bewoning destijds.met een prachtige grote gestileerde tuin. Toch leuk. Dan de Romeinse brug. Heel lelijk. Het idee dat de onderste pijlers nog uit de Romeinse tijd zijn is aardig, maar de rest er op is foeilelijk opgebouwd met grote rode redelijk moderne stenenen een moderne rvs-leuning. Midden op één van de pijlers een groot beeld van een van de kerkvaders van Trier. Het staat niet. Wel aardig is dat er op een van de oude pijlers een aparte vogelsoort leeft. Zwart/wit en lijkt een beetje op een ooievaar, maar veel kleiner, korter de vlucht is snel en heel wendbaar. Ik probeer een foto's van ze te maken maar ze zijn iets te ver en beweeglijk.
Dan gaan wevia Kaiserstrasse/Sudstrasse door een heerlijk lommerrijke wandelweg naar de Barbarathermen. Open lucht met veel info over loopbruggen. Er omheen wordt gewoond. Het is er superstil. Een prachtige opgraving die laat zien hoe groot de baden en een groot verwarmd zwembad van olympische afmeting zijn geweest.
Verder onder de koele bomen van de allee richting centrum weer. Bij de thermen a/d Viemarkt het grote glazen gebouw met in de diepte de opgravingen van weer een thermencomplex (er zijn er 3). Deze zien er nogal grof/robuust uit. We gaan er niet naar binnen.
We gaan niet naar deNero-tentoonstellingen in 3 musea. We zien de basiliek van buiten: 1 kerk is genoeg, maar ook dat is een behoorlijk pompeus gebouw. Trier (ogenschijnlijk) gemoedelijk en ontspannen.Met leuke straten enveel pleinen. We lunchen in één van die straten op een buitenterras. Slingeren langzaam terug naar het uitgangspunt. Het is heel warm en klam enweverlaten Trier zoals we zijn gekomen via de weg no. 53.

Donderdag, 23 juni 2016

Campingdag - laptopdag - bijwerken van van alles en routeplan naar Potsdam/Berlijn. Aangezien er in de deelstaat Hessen echt slecht weer verwacht wordt besluiten we toch Berlijn in een keer door te rijden. Via de beroemde Deutsche Autobahnen. Het internet op de camping hier is zwak en het verzenden van een reserveringsformulier doet het niet. We avonturieren dat er dus plaats is voor ons!





Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.