Vrijdag 3 september

Nederland, Heeswijk-Dinther

Een prachtige dag, volop zo'n en ook weer een mooie afwisselende fietsroute van 42 km.

Afrikaantjes planten tegen ziektes in de grond

In augustus, september en oktober kun je her en der prachtige grote velden met oranje-bruine bloemen gezien hebben. Grote kans dat dit afrikaantjes waren die de grond moesten ‘ontsmetten’ voor volgend seizoen. Hoe werkt dat?

Aaltjes tasten je planten aan
Planten zoals aardappelen, lelies en rozen zijn erg gevoelig voor aaltjes. Heb je enkele jaren achter elkaar dit soort gewassen op dezelfde plek staan, dan kan ‘moeheid’ optreden. Dat betekent dat de grond vergeven is van aaltjes. Dat zijn een soort minuscule wormpjes die de wortels van de planten aantasten. Ze sluimeren in de grond, en worden weer actief als er planten in de grond staan waar ze van houden.
Nu bevatten de wortels van afrikaantjes een stofje dat de aaltjes wel actief maakt, maar waar ze niet van houden. Het gevolg is dat de aaltjes doodgaan. Hiervoor is het wel belangrijk dat de afrikaantjes minimaal drie maanden bloeien. Op die manier wordt het stofje goed verspreid.

Afrikaantjes als groenbemester
Na de bloei worden de planten als een soort groenbemester omgeploegd, en is de grond schoongemaakt. Vroeger werd landbouwgrond in deze situaties vaak vergast, dus het planten van afrikaantjes is een milieuvriendelijk alternatief.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.