Vandaag zijn we naar Füssen gereden.
Füssen is een plaats in de Duitse deelstaat Beieren, gelegen in het Landkreis Ostallgäu aan de Lech tussen de Ammergauer en de Allgauer Alpen en ligt op 833 meter boven de zeespiegel. De stad telt 15.425 inwoners. Füssen is mede bekend dankzij de zwavelbronnen van Bad Faulenbach.
We bezochten de barok Basilika St. Mang, die tegenover het Hohe Schloss staat.
Op een steile rots verheft zich boven de stad het 'Hohe Schloss' (13e-16e eeuw), de voormalige zomerresidentie van de Augsburger vorstbisschoppen.
We zijn enkel in een toren geweest om van het prachtige uitzicht over Füssen te genieten.
De Lechfall is een overstroomde dam van ongeveer twaalf meter hoog op de Lech aan de zuidelijke rand van Füssen
De Maxsteg (brug) in Füssen loopt langs de Lechfall; een indrukwekkend natuurevenement.
Het is sinds 2005 een van de mooiste geotopen in Beieren en werd aan het einde van de laatste ijstijd (Würm) ongeveer 12.000 jaar geleden gevormd als een groot meer, uit het smeltwater van de Lech-gletsjer. Het smelten van de Lech-gletsjer heeft een grote hoeveelheid grind en keien achtergelaten en er is een groot meer gevormd in de bodem van de Pfrontener-vallei. Deze watermassa's vielen ongeveer 100 meter diep over de huidige Lechfall in het Füssener-meer. Het water uit het Pfrontener-meer is geleidelijk afgevoerd, nadat de Lech langzaam een doorgang door de rots had gegraven. De Lechfall was geboren.
En dan aan het eind van weer een prachtige dag nog nagenieten van een mooie zonsondergang.
De rots van vandaag, meer dan duizenden jaren door constante stroom van water en het extra puin en de zandgloof kloof bestaat uit dolomiet en kalksteen. Dit is toegewezen aan het Boven-Ladin (ongeveer 235 miljoen jaar oud) dat een tijdperk was in het Midden-Trias. In het vroege stadium van de vorming van de Alpen werd deze laag tegenwoordig vaak alleen Wetterstein-kalksteen genoemd. Dit is vooral aanwezig op de toppen omdat het zeer weersbestendig en hard is en tot 1000 meter hoog wordt.
In de 18e eeuw werden opgraaftunnels voor de exploitatie van molens geëxplodeerd in de rotsen, die sinds het begin van de 20e eeuw werden gebruikt om elektriciteit op te wekken. De Lechfall heeft een grote betekenis voor Füssen, omdat het door zijn indrukwekkende uiterlijk een uniek natuurmonument in Duitsland is en een grote attractie voor toeristen. De Lechfall heeft ook een hoge prioriteit bij de lokale bevolking, omdat de plaatsnaam Füssen erin weerspiegeld is, omdat het naar de kloof is vernoemd (naar Latijnse fauces = kloof). Tot 1920 werden er bedevaarten gehouden naar de zogenaamde "Magnustritt", een rots in de buurt van de Lechfall. Volgens de traditie is deze voetstap een voetafdruk van Sint Magnus, die dit heeft overgeslagen bij het vluchten voor heidenen.
De waterkrachtcentrale op Lechfall
In 2007 werd de nieuwe elektriciteitscentrale - die werd vervangen door de oude elektriciteitscentrale verwoest door de overstroming van 2005 - in gebruik genomen. Als zich een nieuwe overstroming voordoet, is de graafmachine, die bij de inlaatkrachtcentrale staat en de Schwemmgut naar buiten brengt, de ingang van rails - die onbedoeld draaien uitsluiten - omhoog gebracht en dus in veiligheid gebracht. De nieuwe waterkrachtcentrale is lager dan zijn voorganger en heeft een druktunnel. Het brengt meer kracht met zich mee, maar laat toch voldoende water achter om de Lechfall niet volledig op te drogen. De constructie heeft in totaal bijna twee en een half jaar geduurd en heeft twee turbines. Elk heeft een capaciteit van 2150 kW, wat ongeveer 18 miljoen kW elektriciteit per jaar produceert en een stroom levert aan 6.230 huishoudens of 23.360 mensen.
Geschreven door Pem-jansen