6 augustus 2019 - Op zoek naar de ingrediënten voor een lang en gezond leven

Italië, Olbia

Vandaag gaan we op zoek naar de ingrediënten voor een lang en gezond leven. Daarom hebben we La Barbagia op het programma staan, een wild en oostenlijk gelegen bergachtig gebied van Sardinië, een plaats waar tradities en manier van leven eeuwenlang onaangeroerd lijken te zijn gebleven. Dit gebergte ligt in de provincies Nuovo en Ogliastra waar veel locals nog steeds de sardinische taal spreken, in tegenstelling tot andere delen van het eiland waar italiaans wijdverbreid raakte. La Barbagia is ook een van de plekken op de wereld waar mensen veel ouder worden dan gemiddeld. Het lijkt heel mysterieus, maar na onderzoek bleek dat het heel goed te verklaren is dat de bevolking zo oud wordt.

Naast Sardinië zijn er in de wereld nog vier plekken waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. Deze plekken noemt men de Blue Zones. Ze werden vernoemd naar de onderzoeker van de zones die met een blauwe stift deze gebieden omcirkelde op een landkaart. Mensen die in één van deze plaatsen wonen, worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit.

De vijf blauwe zones zijn:
  • Sardinië (Italie);
  • Okinawa (Japan);
  • Loma Linda (Californië);
  • Nicoya (Costa Rica);
  • Ikaria (Griekenland).

De blauwe zones zijn allemaal gebieden die enigszins zijn afgesloten van de buitenwereld, zoals het eiland Sardinië. Hierdoor zal de bevolking sneller geneigd zijn vast te houden aan oude tradities en gewoonten. Dat is zo slecht nog niet, want hierdoor is er veel persoonlijk contact met familie en vrienden, dagelijks genoeg beweging en eten de mensen gezond.

Doordat de band met familie en vrienden zo sterk is op Sardinië, heeft bijna iedereen wel een breed sociaal vangnet bij problemen. Vaak wonen die vrienden en familieleden ook dichtbij, waardoor ze te voet kunnen worden bezocht. De Sardijnen hebben dus over het algemeen voldoende beweging op een dag. Veel families onderhouden ook nog een eigen groentetuin, wat bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Vlees wordt wel gegeten, maar niet in grote hoeveelheden en niet dagelijks. Er wordt vooral veel groente, fruit en volkoren brood of pasta gegeten.

Tegelijkertijd is het eiland ook weer niet zo afgesloten van de buitenwereld dat ze niet over moderne geneesmiddelen en technieken beschikken. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de Sardijnen het beste van beide werelden hebben. Ze behouden hun eigen cultuur en gezonde levensstijl, maar hebben ook de voordelen van de vooruitgang in de geneeskunde.

Negen gemeenschappelijke en terugkerende factoren die maken dat het leven in deze gebieden zoveel gezonder is:
1. Beweeg natuurlijk: geen sportschool, maar leven in een omgeving die stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken;
2. Ken je doel: weet waarvoor je ’s ochtends wakker wilt worden. Het hebben van een doel kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren;
3. Zo min mogelijk stress: neem dagelijks tijd voor ontspanning;
4. De 80%-regel: verlaag je calorie-inname met 20%;
5. Plantaardig voedsel: zelf verbouwen, vooral bonen horen bij de dagelijkse voeding van de meeste honderdjarigen;
6. Wijn: drink regelmatig, met mate en tijdens het eten of gezellig samenzijn met vrienden;
7. Gelijkgestemden: behoren tot een groep waarmee regelmatig wordt samengekomen heeft een positieve invloed op de gezondheid;
8. Familie: stel familie en geliefden op de eerste plaats;
9. Vriendenkring: goede vriendenkring en voldoende sociale contacten.

Zelf voegen wij aan bovenstaand rijtje nog de goede genen toe, die spelen ongetwijfeld ook een rol. Ondanks deze interessante onderzoeksresultaten hebben wij La Barbaria maar heel kort gezien. De combinatie van de hitte met de bochtige bergwegen leidde ertoe dat Lisa (en Tom een beetje) wagenziek werden en wij rechtsomkeert maakten. Bij het zwembad hebben we vervolgens uitgerust en van de zon genoten.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.