Heerlijk koel is het als Sander de broodjes voor het ontbijt haalt. Het is bewolkt en daardoor is de kracht van de zon voelbaar stukken minder. Na het ontbijt springen we in de auto en rijden we naar Bergamo om de oude middeleeuwse stad te bezichtigen.
Bergamo is een stad in de Italiaanse regio Lombardije, 40 kilometer ten oosten van Milaan. Het is een van de oudste steden van Lombardije met elementen van zowel Etruskische als Keltische en Romeinse cultuur. De stad heeft ca. 120.000 inwoners en kan worden onderverdeeld in een hoog en een laag gedeelte. Het hoge gedeelte is de oude middeleeuwse stad die in de 16e eeuw tijdens de Venetiaanse overheersing werd ommuurd. Centraal ligt de Piazza Vecchia. Het geheel is gebouwd op een heuvel waardoor je een mooi vergezicht hebt. Het is inmiddels best warm en we zoeken verkoeling in de schaduw van de nauwe straatjes met vele winkeltjes. We eten heerlijke Italiaanse foccacia met zalm, rosbeef en caprese bij een echte Italiaanse zaak waar het wemelt van de mensen. Voordat we in de auto stappen lopen we langs een waterijsjeswinkeltje die allerlei soorten verkoopt: wij kiezen aardbei, mango, limoen en Natascha zelfs een Mochito-waterijsje (met alcohol, muntblaadjes en stukjes limoen)...
Aan het einde van de middag hebben we een wijntour en -proeverij geregeld. We rijden naar de wijngaarden van de Franciacorta in de provincie Brescia. In deze kleine wijnstreek worden schuimwijnen op wereldniveau gemaakt.
Na zo’n 45 minuten rijden komen we aan bij het wijnlandgoed Franciacorta La Montina. De wijntour omvat de prachtige oude Villa Baiana met haar bijna majestueuze zalen en binnenplaats. Wij lopen langs de Marmonier verticale wijnpers die dient om “zacht te persen”, bedoeld voor de beste wijn, omdat deze pers maar een deel (en dus het beste) sap uit de druiven perst. We vervolgen de tour door de 7.500 vierkante meter van de wijnmakerij die volledig is gebouwd in de heuvel en we krijgen uitleg over de Franciacorta-methode van wijnmaken. Deze mousserende wijn (spumante) wordt gemaakt volgens de traditionele methode, met een tweede gisting op de fles: de Franciacorta. De wijnmakers gebruiken hiervoor Chardonnay, Pinot Nero en Pinot Bianco. De eerste 2 druiven moeten voor minstens 50% aanwezig zijn. De minimale rijping is 25 maanden. Men maakt ook een rosato (31 maand rijping), millesimato (37 maand rijping) en een riserva (67 maand rijping). De Satèn versie wordt enkel uit witte druiven geproduceerd met een lager CO2-gehalte.
In de wijnwinkel proeven we enkele van deze versies van Franciacorta La Montina en nemen de lekkerste mee naar huis om later nog eens na te genieten.
Thuis aangekomen duiken we het zwembad nog even in om af te koelen.
Geschreven door Familie.Zuidgeest.op.reis