Fredvang - Lofoten

Noorwegen, Nordland

Vier nachten op camping Fredvang Strand- og Skærgårdscamping op de Lofoten.

We vertrokken uit Toftenes met ☀️☀️☀️☀️ en 7°. Gedurende de rit kwam ondanks de volle zon de temperatuur niet hoger dan 10°. Maar het was weer een hele mooie rit. We reden door 12 tunnels - de kortste 150m en de langste 6,2 km. Ook hier fjorden en bergen, die op de Lofoten steiler zijn dan op de Vesterålen. We hebben weer vele stops gemaakt om de uitzichten te bewonderen. Fredvang ligt geïsoleerd met de 2 Fredvangbruggen als enige wegverbinding van het dorp met de rest van Noorwegen. De camping ligt spreekwoordelijk weids oftewel een vlakke weide direct aan zee. En de stroomvoorziening is al even treurig als in Toftenes. Overbelast door de vele kacheltjes????? Bij de groepsborrel leek het midwinter, maar ja we zijn dan ook nog binnen de poolcirkel.
Nog wel een lachertje: bij het Jeu de Boule pikte een meeuw met een duikvlucht ons gele balletje.

Er stond voor de 1ste dag een busexcursie over de Lofoten op het programma met gids Erik (een Nederlander die 11 jaar geleden met zijn vrouw naar Noorwegen is vertrokken). Als eerste zijn we in Borg naar het Viking Museum geweest: een replica van een 1500 jaar oud huis van een Vikinghoofdman. Was leuk en je mocht "overal" aankomen. Daarna gingen we naar het vissersdorpje Nusfjord (wat eigenlijk meer een openlucht museum was).
Dat was ook leuk om doorheen te wandelen. We hebben hier een film gezien hoe het vroeger ging met de vissers, visserij en de skyl/soort kabeljouw. Die worden gedroogd tot stokvissen en kunnen wel 10 tot 15 jaar bewaard worden. Er was daar ook een winkel/"levenshandel" en daar zagen we reclameborden met de naam Tiedemann's Skraa en Tiedemann's Tobak. Zie de bijgevoegde foto's. Volgens Rein was de naam Tijdeman vroeger Tiedeman.
We kregen in Ramberg een koud en warm buffet, waar de laatsten die mochten opscheppen, zoals vaker gebeurd, de hond in de pot vonden en de aanvulling minimaal was. Daarna gingen we nog naar een (kunst)smid in Sund, die ook een "oude rommel" museum had. Terug op de camping weer lekker bij de kachel en speelden de mannen weer hun eigen spel Jeu de Boules.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Die Tiedeman die verzint het waar je bei staat.

Edwin 2019-06-14 20:35:39
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.