Vandaag starten we onze wandeling vanuit Nijverdal en lopen richting Holten. Deze keer hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het aanbod van onze zwager, die in Holten woont, om ons met zijn auto van station Holten naar Nijverdal te rijden. Scheelt een hoop OV gedoe. De Sallandse Heuvelrug in het hart van Overijssel is ontstaan toen een grote ijsmassa de grond opzij duwde, waardoor een rug van 16 heuvels is ontstaan. In de etappes van Lemele naar Hellendoorn en Hellendoorn naar Holten hebben we meerdere van deze heuvels bewandeld en kunnen genieten van een magisch uitzicht. Met de bekendste berg van Oost-Nederland is Holten de topper van Twente. De Holterberg is zestig meter hoog, Vandaag vonden we, naast de Holterberg, op onze route de Noetselerberg (61m) en de Hellebult (68m). De route liep weer door prachtig mooi bosgebied. Los van de mooie natuur, waren er niet heel veel bezienswaardigheden onderweg. Het werkkamp Twilhaar, werkkamp voor de werkverruiming tussen 1930 en 1940. In april 1942 werd het kamp aangewezen als joods werkkamp. In oktober 1942 werden de joden die er verbleven, onder het mom van gezinshereniging, naar kamp Westerbork gedeporteerd. Daarna werd het kamp een tijdlang gebruikt voor opvang evacuees uit Scheveningen die hun woning op last van de Duitse bezetter moesten verlaten i.v.m. de aanleg van de Atlantikwall.
Holten zelf heeft de Canadese begraafplaats. Achter elk van de 1394 graven schuilt een indrukwekkend verhaal. In het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats wordt de gedachte aan hen die vielen levend gehouden met persoonlijke verhalen, anekdotes en foto’s - vaak door nabestaanden geschonken. Je vind hier veel informatie over hoe Noordoost-Nederland bevrijd werd over de gesneuvelde militairen en hoe het ereveld tot stand is gekomen. Op de Holterberg is ook het natuurhistorisch museum De Holterberg gevestigd. In het museum bevindt zich ook een informatiepunt van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Het museum staat vooral bekend om zijn levensgrote diorama’s die je meenemen van de Sallandse Heuvelrug naar de Wadden, de Veluwe en zelfs naar de Zwitserse Alpen.
Als we afdalen vanaf de Holterberg richting Holten zien we langs het pad infopaaltjes staan die per jaar de highlights van dat betreffende jaar weergeven vanaf 1934. Altijd leuk om even de highlights van je geboortejaar te lezen. Vlak voor het Stationsgebouw staat nog een kunstwerk genaamd De Beuk van kunstenaar van Dongen.
In het streven naar meer beleving op de Holterberg moest de beuk erin. Dat is de symboliek van het kunstwerk De Beuk. Het is een onderdeel van het Belevingspad, dat deel uitmaakt van het project Heerlijk Holten en de Smidsbelt via het NS-station/Groentransferium en het Beukelaantje verbindt met de Holterberg.
Geschreven door Henkdezwaantraveling