Ik zou er zomaar aan kunnen wennen als we weer opstaan met een stralende blauwe lucht en helder zonnetje. Het is jammer dat er zo een koude noordenwind staat, want dat drukt de temperatuur, maar niet getreurd... prachtig weer om te fietsen. Vandaag staat Maastricht op het programma en als we de heuvel van de camping afdalen, zien we Maastricht en de St Pietersberg al liggen.
Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats aan de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft (Maastricht = Mosa Trajectum = doortocht door de Maas). Maastricht is al tweeduizend jaar lang ononderbroken bewoond. De stad heeft een lange en veelbewogen geschiedenis, waarvan de talrijke historische gebouwen en kunstschatten getuigen. Internationaal kreeg de stad grote naamsbekendheid door het Verdrag van Maastricht (1992). Door zijn perifere ligging en afwijkende landschap, huizenbouw, geschiedenis, taal (het Maastrichts), religie (katholicisme; vroeger meer dan nu), gemeenschapsleven (fanfares, carnaval, processies) en de vermeende Bourgondische leefwijze, wordt de stad in Nederland gezien als "buitenlands”
Het is slechts 5 km fietsen naar het Centraal Station en al snel rijden we over “de brug” naar het centrum en ketenen de fietsen aan een hek van een boom. Geen probleem lijkt het, want er staan nog meer fietsen geparkeerd en we vertrouwen op het goede geweten van de Maastrichtenaar. Toen de kinderen klein waren, zijn we een keer in de winter in Maastricht geweest en ik herken de snoepzaak waar de kinderen toentertijd een zak snoep mochten scheppen. Dit soort winkels waren 30 jaar geleden nog een bijzonderheid. Het is gezellig druk in de stad en we wandelen door de straatjes naar de Markt en het stadhuis. Na foto’s gemaakt te hebben, lopen we door naar het Vrijthof. Helaas is er kermis op het Vrijthof en kunnen we de Sint-Servaasbasiliek niet goed bekijken.
De basiliek is gebouwd op het graf van Sint-Servaas (bisschop die aan het eind van zijn leven vanuit Tongeren naar Maastricht ging om daar te sterven) en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland. De grote, driebeukige kruisbasiliek is grotendeels in Romaanse stijl gebouwd met gebruikmaking van kolenzandsteen en mergel.
We lunchen op een terras bij het Vrijthof en zitten heerlijk in ons T-shirtje in het zonnetje te genieten van de drukte om ons heen. Als we weer richting de fietsen lopen, trekt Jacques mij een juwelier binnen en mag ik iets moois uitzoeken. Ik kies voor een gouden armbandje en een gouden levensboom bedel voor aan mijn ketting. Wat lief he!! Ik ben er erg blij mee.
Weer op de fiets (ja ze stonden er nog inclusief fietstas en hondenmand) rijden we via een andere brug terug, zodat we nog een foto kunnen maken van de 13e-eeuwse stenen boogbrug over de rivier de Maas. De brug is genoemd naar de al eerder genoemde 4e-eeuwse bisschop, Sint-Servaas, maar kreeg zijn huidige naam pas in 1932; daarvoor was het gewoon “de brug”. De brug wordt beschouwd als de oudste van Nederland en een icoon van de stad Maastricht.
We klimmen de heuvel weer op en zijn blij met onze elektrische fietsjes, hoewel we natuurlijk ook nog ingehaald worden door wielrenners. Op de camping zitten we nog even in het zonnetje en sluiten een heerlijke dag af met een glaasje prik.
Geschreven door Broedersopreis