Voor vandaag stond er een stadswandeling op ons programma. Deze begon pas om 14 uur, dus we hebben vanmorgen rustig aan gedaan. Zijn na het ontbijt lekker gaan zwemmen in het meer.
Bij de caravan even opgedroogd en toen gaan douchen en lunchen zodat we er klaar voor waren om naar het warme Leipzig te gaan.
Bij het Tourist informatiecentrum moesten we ons melden. Onze groep bestond uit 15 mensen. Waarvan 4 Nederlanders en de rest Duitsers.
In het begin moesten we even wennen aan onze gids Thomas. Hij sprak vrij snel Duits. Toen de andere nl mevrouw hier wat van zei ging hij langzamer praten en ging het voor ons ook beter.
Thomas vertelde eerst over de geschiedenis van Leipzig.
De stad Leipzig werd voor het eerst als burcht genoemd in 1015. Als stichtingsdatum geldt het jaar 1165, toen de stad stadsrechten en marktrecht kreeg. Het is vanouds een belangrijke handelsstad. Na de stichting van de universiteit in 1409 werd de stad een centrum van de boekdrukkunst
In 1212 is door markgraaf Diederik van Meißen een Augustijner klooster, dat naar Sint-Thomas genoemd werd, gesticht. Omdat dit gepaard ging met onteigeningen, kwamen de burgers van Leipzig in opstand. In 1217 werd er een compromis gesloten.
In 1813 vond bij Leipzig de Volkerenslag plaats, waarbij Napoleon werd verslagen door een gecombineerd leger van onder meer Rusland, Oostenrijk en Pruisen. Een eeuw later, in 1913, werd ter gelegenheid van deze slag het 91 meter hoge Völkerschlachtdenkmal opgericht.
De eerste lange-afstandsspoorbaan in Duitsland liep tussen Leipzig en Dresden. Door de industrialisatie in de negentiende eeuw groeide Leipzig sterk. Het hoogste inwoneraantal van 750.000 had Leipzig rond de Tweede Wereldoorlog; het was toen qua grootte de vijfde stad van Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog namen het inwoneraantal en het belang van Leipzig af. Leipzig had anno december 2013 544.479 inwoners.[1]
Leipzig is ook een belangrijk centrum voor uitgeverijen en de daaraan verwante industrie. Ook een afdeling van de Nationale Bibliotheek van Duitsland is in Leipzig gevestigd. Met de bouw van een nieuw beursterrein hoopt de Leipziger Messe weer aan belang te herwinnen. De stad is ook bekend doordat Wilhelm Wundt er een laboratorium vestigde, waar met behulp van instrumenten die oorspronkelijk voor de fysica bedoeld waren, onderzoeken werden gedaan naar psychologische fenomenen. Dit was na Harvard de eerste plaats waar dergelijk onderzoek werd uitgevoerd.
Na de intro begon onze tocht. We bezochten een aantal passages want die waren erg mooi van binnen met allerlei kunststijlen. Daarna gingen we naar de oude raadhuis. Helaas stond deze helemaal in de steigers en konden we niet zien hoe mooi die eigenlijk was.
Bij de Nikolaikirche vertelde Thomas over wat er allemaal in 1989 in deze kerk afspeelde.
Leipzig werd in het najaar van 1989 het nationale symbool van verzet tegen het communistische SED-regime. De zogeheten Montagsdemonstrationen werden een begrip. Op 4 september gingen voor het eerst enkele honderden burgers de straat op, op 25 september waren het er al 5 000 en op 2 oktober 25 000. Cruciaal voor Leipzig en de hele DDR werd de betoging op 9 oktober toen 70 000 mensen de straat opgingen roepend Wir sind das Volk en 8000 man politie en leger klaarstonden om met geweld in te grijpen. Door moedig optreden van een zestal kopstukken van de stad onder wie dirigent Kurt Masur en twee partijbonzen van de lokale SED werd een bloedbad voorkomen. Op 23 oktober demonstreerden 250 000, op 30 oktober 300 000 mensen voor democratie en vrijheid. De grootste betoging in Leipzig was die op 6 november met 500 000 demonstranten. Drie dagen later viel de Muur in Berlijn, hetgeen het einde van de DDR inluidde. Al in de jaren tachtig bezochten burgers de Nicolaaskerk voor de gebedsdiensten op maandag.
Het was een indrukkend verhaal en o zo herkenbaar uit mijn jeugd. Als wij op vakantie gingen naar mijn tante in de DDR. De grensovergang van west naar oost was altijd erg spannend. Worden we er met de auto wel of niet uit geplukt om gecontroleerd te worden. 1x kan ik mij nog herinneringen dat heel de auto binnenstebuiten werd gekeerd. Toen ze niets vonden konden we de hele auto weer inpakken.
Daarna liepen we naar Augustusplatz. Het grootste plein van Leipzig. Het 40.000 vierkante meter groot en er staan veel gebouwen uit verschillende decennia van de vorige eeuw.
Het plein werd al in 1785 gebouwd, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog is het zwaar verwoest.
Het operahuis werd geopend in 1960 en bevindt zich op de plaats van de verwoeste in de oorlog Nieuw Theater. Sommige laat-classicistische vormen van het voorgangergebouw werden opnieuw gesuggereerd. In 2007 werd de foyer gerenoveerd volgens het monument. De operazaal is een locatie voor opera- en balletvoorstellingen en biedt plaats aan 1.267 toeschouwers
Gewandhaus
Dit, na twee historische voorgangers elders, derde Gewandhaus is de enige nieuwe concertzaal in de DDR. Het initiatief voor de bouw ervan was afkomstig van Gewandhaus Kapellmeister Kurt Masur, die nauw samenwerkte met het architectuurteam tijdens de 57 maanden durende bouwperiode. Het "nieuwe" Gewandhaus werd geopend in 1981 en is de thuisbasis van het Gewandhaus-orkest. De Great Hall biedt plaats aan meer dan 1900 bezoekers en de Mendelssohn Hall biedt plaats aan bijna 500 bezoekers.
Paulinum
Het kerkachtige gebouw is van de Universiteit van Leipzig en biedt onderdak aan onder andere de aula en een gebedsruimte. Het werd gebouwd in 2007 en doet denken aan de Paulinerkirche die in 1968 werd opgeblazen. Die hoorde volgens het DDR regiem niet naast een universiteit.
De city Tower met 142,5 meter is de wolkenkrabber van de stad een goed zichtbaar oriëntatiepunt van de stad. Het wordt ook wel "Uniriese" genoemd. Het gebouw werd tussen 1968 en 1972 gebouwd naar ontwerpen van de architect Prof. Hermann Henselmann. Het herbergt talrijke kantoren, een panoramisch restaurant en een uitkijkplatform.
Mendebrunnen
Een getuige uit een nog verder gelegen eeuw ligt direct voor het Gewandhaus: de Mendebrunnen dateert uit 1886 en werd in 2015 uitgebreid gerestaureerd.
Na dit indrukwekkende plein gaan we naar de laatste plek van deze rondleiding de Thomaskirche.
Tussen 1212 en 1222 werd de oude marktkerk omgebouwd tot abdijkerk voor een nieuw Augustijner klooster, het Sint Thomasklooster. Bij opgravingen zijn restanten van dit Romaanse gebouw aangetroffen. Op 10 april 1496 wijdde bisschop Thilo von Trotha een vrijwel volledige herbouwde kerk opnieuw in. Sindsdien is de Thomaskerk in wezen een gebouw van de late gotiek. In later eeuwen is het een en ander aangebouwd aan de kerk, waarvan de achthoekige toren uit de Renaissance het belangrijkst is. Met Pinksteren 1539 heeft de hervormer Maarten Luther hier gepreekt. De toren raakte op 4 december 1944 beschadigd door een bombardement. In het Bachjaar 1950 werden de stoffelijke resten van Johann Sebastian Bach, die hier van 1723 tot zijn dood in 1750 Thomascantor was, uit de verwoeste Johanneskerk naar de Thomaskerk overgebracht.
Het Thomanerchor werd 1212 opgericht en is daarmee het oudste jongenskoor van Duitsland. Veel belangrijke componisten en uitvoerende musici hebben dat prestigieuze ambt vervuld. Bij de zijingang van de kerk staat een standbeeld van Bach van de beeldhouwer Carl Seffner uit 1908. Een tweede Bach-monument, dat in 1843 met steun van Felix Mendelssohn Bartholdy werd geplaatst, bevindt zich in het park bij de hoofdingang, waar zich ook een monument voor Mendelssohn bevindt.
Na ruim 2 uur luisteren waren wij weer een stuk wijzer geworden over de geschiedenis van Leipzig.
Terug op de camping gauw weer een duik in het meer genomen om af te koelen en daarna een kleine bbq op de skotel gehouden.
Vanavond nog even terug naar het meer voor een mooie zonsondergang.
Geschreven door VakantieRobSimone