Dertiende dag 30 april Een dagje naar Bergen

Noorwegen, Bergen

Hallo allemaal,
Vandaag staan we op met een zonnetje, de mist en resten van de regenachtige dag worden verdreven, het levert mooie ochtendfoto`s op.
Na alle ochtendrituelen nemen we de bus om 10 uur en stappen over op de tram naar het centrum van Bergen.
Het oudste deel van de stad heet Bryggen. Een stukje uit het boekje:
De geschiedenis van Bryggen is terug te voeren tot rond 1070, kort na de Vikingtijd. Door de gemakkelijk verdedigbare positie lag de werf nog steeds binnen het bereik van de schepen die de haven zowel vanuit het hoge noorden, IJsland als vanuit het vasteland van Europa aandeden. Het werd een belangrijk Scandinavisch handelsimperium. 300 jaar later vestigde de Hanze er hun kantoor, en dat had honderden jaren een enorme invloed op de stad.
In vroegere tijden zou de zoete geur van teer tussen de houten gebouwen overstemd zijn door de meer indringende geur van gedroogde vis. Tonnen en tonnen ervan. Het Duitse kantoor had een monopolie verworven op de export van gedroogde en gezouten kabeljauw, vanaf de rijkelijk gevulde Noorse kustlijn tot in het noorden.
In ruil daarvoor brachten ze granen, zout en luxegoederen mee om die vanaf de kust landinwaarts te verspreiden.
Bergen is nooit officieel een Hanzestad geweest, maar doordat de Duitsers het hele gebied voor zichzelf claimden, moesten het oude stadscentrum en het stadhuis een nieuw onderkomen zoeken. De Duitsers maakten zich ook de prachtige oude Mariakerk eigen, waar tot in de 20e eeuw preken in het Duits werden gehouden. De daaropvolgende honderden jaren werd de nederzetting steeds groter, en op zijn hoogtepunt woonden en werkten er zo'n 2000 Duitsers. Het kantoor was tot 1754 in bedrijf. Toen namen de Noren het uiteindelijk over.

We lopen naar het stadsdeel Bryggen met de mooie houten huizen en de rijke geschiedenis. We drinken een kopje koffie langs de kade en kijken onze ogen uit. We horen overal om ons heen Nederlands, hoe kan dat nou? Is er bus vol landgenoten gedropt? Ah, later zien we een enorm cruiseschip van Holland-America line aan de kade liggen, dat verklaart zoveel Nederlanders tegelijk.
Het kasteel aan het eind van de kade heet het Bergenhus. In de vroege middeleeuwen was dit het koninklijke hof van Noorwegen en daarmee het politieke centrum van het land.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitse bezettingstroepen Bergenhus als hun plaatselijke militair hoofdkwartier. Russische krijgsgevangenen kregen de opdracht om een betonnen bunker op het vestingterrein te bouwen. Bergenhus raakte beschadigd toen de Voorbode, een Nederlands schip met dynamiet en ammunitie aan boord, op 20 april 1944 in de baai Vågen opblies. Vooral Håkonshallen en Rosenkrantztårnet raakten zwaar beschadigd en werden in de jaren 1960 gerestaureerd.
Na de Rosenkranstoren te hebben bezocht, waar o.a. verslag werd gedaan van een zeeslag tussen Engelse en Nederlandse schepen in 1665, zijn we ergens gaan lunchen. We kozen voor stokvis, een Noorse specialiteit. Hier heet het gerecht Bacalao. Gedroogde kabeljouw in tomaten-groentesaus. Een kabeljouw kan wel 55 kilo wegen.
1. Waar komt stokvis vandaan?
Elke winter verzamelen honderden vissersboten zich in Noord-Noorwegen om te vissen op skrei, de trekkende Atlantische kabeljauw die elk jaar vanuit de Barentszzee naar de kust komt om te paaien.
2. Hoe wordt stokvis gedroogd?
De skrei wordt aan rekken gehangen om op natuurlijke wijze te drogen. De zilte zeebries is hier perfect voor, zoals die al de afgelopen 1000 jaar wordt benut!
Stokk (houten stok) + vis = stokvis!
...hoewel de naam ook zou kunnen komen van het feit dat de gedroogde vis zo hard wordt als een stok.
3. Waarom eten de zeearenden en meeuwen ze niet?
...omdat ze de voorkeur geven aan echt verse vis!
4. Wat is die GEUR?
Het is misschien niet voor ieders neus weggelegd, maar in Noord-Noorwegen zeggen ze dat dit de geur van GELD is!
5. Vikingvoedsel
Stokvis is de reden dat mensen zo ver in het noorden konden overleven en de zeeën konden oversteken om IJsland, Groenland en Amerika te ontdekken, lang voor Christoffel Colombus dat deed.
DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de Vikingen stokvis bij zich hadden op hun expedities.
6. De stokvishandel heeft Noorwegen opgebouwd
...en het was bijna 1000 jaar ons nr. 1 exportartikel!
De handel in gedroogde vis financierde de bouw van veel kuststeden, zoals Bergen en Trondheim, inclusief de prachtige Nidaros-kathedraal.
7. De Stokvisopera
In 1432 strandde de Italiaanse koopman Pietro Querini op het piepkleine eiland Røst in de Lofoten. Hij bracht 60 stukken stokvis mee naar huis in Venetië en de lokale bevolking was er dol op! Tegenwoordig is er zelfs een opera aan gewijd!
(Italië is trouwens nog steeds de grootste importeur van Noorse stokvis).

Na de lunch lopen we verder door de oude stad met heel veel leuke winkeltjes. En ja! Ik heb een echte Noors vest gekocht. Ben er blij mee.
Vanuit de oude stad kun je een treintje naar boven nemen , het is maar een paar minuten onderweg, maar daarna heb je een ongelofelijk mooi uitzicht. Vanaf dit moment verlaat de zon ons, dus zijn de foto`s met een bewolkte hemel.
"Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding." Dit is een oud Noors gezegde.
Bergen is de op één na grootste stad van Noorwegen, maar qua regenval staat het op de eerste plaats van heel Europa! Bergens unieke ligging tussen zeven bergen maakt het niet alleen een ongelooflijk pittoreske bestemming. Het is ook bijzonder kwetsbaar voor regenbuien. Hoe kwetsbaar? Nou, van de 365 dagen van het jaar kun je er 202 tot 239 verwachten, en dat is minstens een beetje regen in Bergen. Wij hebben dus geluk vandaag dat we net die droge dag treffen!

Het is inmiddels 16 uur geweest, we nemen de tram en de bus terug naar de camping, tijd voor een biertje.
Morgen trekken we nog door naar Fläm, hier willen we het historische treintje nemen. De voorspelling voor morgen is niet echt goed, dus we gaan het zien.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Wat een mooi land! Ga het ook aan ons lijstje toevoegen. Mooi vest, Det!

Elline 2025-05-01 11:26:12
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.