Dinsdag 16 april werden we om 11.30 uur met een taxi opgehaald met z`n viertjes en naar Schiphol gebracht. Diezelfde ochtend hadden we Suus naar Marleen en Jan Hans gebracht, met al haar spullen, een auto vol.
De vlucht vertrok om 15.15 uur en was een Boeing 777-300 van de KLM. Het was best comfortabel en met een goede service.
Richting Curacao vlieg je met de tijd mee. Negen uur vliegen en aankomsttijd om 18.30 uur ongeveer. Het was lang wachten op onze koffer en we voelden al de broeiende warmte van dit Caribische eiland, maar verder ging het vlot.
Roel stond ons op te wachten en zo vertrokken we naar hun huis in Willemstad aan de Boy Ecuryweg, de Villa`s del Sol.
We werden warm ontvangen, letterlijk en figuurlijk. De vesten konden uitblijven, de compressiesokken uit en wat DEET tegen de insecten.
Het is hier continue zo`n 30 graden. Airco en ventilator in de slaapkamers.
Wat een heerlijk huis hebben ze hier. Een grote buitenplaats met een hek naar het zwembad toe. Vanuit de tuin zicht op allerlei tropische bomen en een heleboel mooie vogels. De troepiaal, kolibries en suikerdiefjes, heb ze allemaal op de foto gekregen.
Om 22 uur plaatselijke tijd gingen we naar bed. Voor ons was het eigenlijk 4 uur in de nacht. We waren raar moe, beetje hoofdpijn en slapen was moeilijk. Dat was de jetlag.
Woensdag stonden we bijtijds weer op. Marion was al naar haar werk. Met Roel hebben we boodschapjes gedaan bij de plaatselijke supermarkt, lekker veel fruit gehaald voor het ontbijt.
Na de koffie gingen we met z`n vijven naar Willemstad en dan het oude centrum.
Even wat geschiedenis:
Nederlanders vestigden in 1634 een handelsnederzetting rond de natuurlijke haven het Schottegat. de stad werd Willemstad genoemd, naar de latere stadhouder Willem van Oranje.
Willemstad groeide hard en slokte in de loop der jaren tientallen dorpen op. De uitgestrekte en enige stad op Curacao beslaat nu ongeveer een derde van het eiland.
Achter de kenmerkende pastelkleurige huizen in Willemstad zit een grappige geschiedenis.
Albert Kikkert 1761, die in 1816 tot Gouverneur Generaal werd benoemd, vaardigde in 1817 een decreet uit dat de witgekalkte huizen op het eiland in pastelkleuren geschilderd moesten worden, omdat het wit tot blindheid leidde. Nadat deze operatie was voltooid werd duidelijk dat Kikkert eigenaar was van de enige verffabriek op het eiland.
Authentiek Otrobanda: Punda op de oostoever van de Sint Annabaai is om te shoppen. Otrobanda op de westoever om te wonen. In de negentiende eeuw was de wijk een belangrijk cultureel en commercieel centrum voor de zwarte middenklasse. Veel politici, kunstenaars, zakenlieden en muzikanten zijn hier geboren en opgegroeid. De wijk kan met recht de bakermat van de Curaçaose cultuur worden genoemd.
Otrobanda is hip and happening met gezellige terrassen, winkels en bedrijfjes. Ook wel aangeprezen als het Montmartre van het Caribisch gebied. Lokale kunstenaars hebben de wijk de laatste jaren enorm opgefleurd met opvallende muurschilderingen.
We lopen ook nog door de tuin en straatjes van het antropologisch Kura Hulanda Museum dat grotendeels gewijd is aan de slavernijgeschiedenis.
Roel neemt ons mee naar een hele speciale viswinkel. Hier wordt alléén Lionfish (Koraalduivel)verkocht. Je kunt het gefrituurd, fish and chips of als sashimi bestellen. De Lionfish is hier een exoot en een groot probleem geworden. Hij stofzuigt over de zeebodem en neemt alles tot zich, van garnalen tot kleine visjes, zeepaardjes en nog veel meer. Omdat ze hier niet echt een natuurlijke vijand hebben, worden het er steeds meer en meer. Ook voor de mens is deze vis gevaarlijk, als je gestoken wordt, loop je kans een grote infectie te krijgen.
Er zijn vissers die speciaal op deze Lionfish vissen en gewapend met een harpoen en een grote koker, zoveel mogelijk van deze vissen vangen.
We hebben deze vis gegeten en hij was heerlijk!
Hierna lopen we nog door de kleurrijke straatjes en bekijken vele muurschilderingen.
Om 15 uur zijn we weer thuis, warm, moe maar voldaan. We duiken het zwembad in voor wat verkoeling.
Een heerlijke dag.
Tussendoor hebben we ook steeds contact gehouden met Marjolein over Anneke. Zij is dinsdagmorgen opgenomen in het ziekenhuis van Riom ivm enorme duizeligheid en pijn. Na foto`s en scan blijkt dat ze gelukkig niets in haar hoofd heeft wat op haar evenwichtsorgaan drukt of dat er sprake was van bijvoorbeeld een TIA. Ook is er geen breuk door de val die ze een paar dagen geleden maakte. We horen dat Anneke nog een dag langer in het ziekenhuis blijft voor onderzoek.
Dit was het voor vandaag. Op naar nog veel meer mooie natuur en avonturen.
Het gaat inmiddels wel al veel beter met haar gelukkig.
Geschreven door Langetjes.op.vakantie