Hallo volgers
Vandaag is het behoorlijk bewolkt en fris, en we hebben de fietstocht van gisteren nog in de benen (billen) dus vandaag even rustig aan, lekker lezen, foto's bewerken en vanmiddag een boodschapje doen in het dorp Oudemirdum, wel op de fiets en geen camera bij ons. Daar een lekkere Dolfijn bij de bakker gekocht voor bij de koffie en thee vanmiddag, nou we hebben hem maar gedeeld en vanavond maar de andere helft. Ook nog even verder gereden naar de Oudemirdumerklif.
Stukje achtergrond informatie over het Oudemirdumer Klif, een natuurgebied in Gaasterland.
Welkom op dit steile stukje Friese kust in Gaasterland waarvan het hoogste punt op 7.80 meter +N.A.P. ligt en dat bij heldere weersomstandigheden (nu dus niet) een schitterend uitzicht biedt.
Het glooiende landschap achter u (dus niet het uitzicht op het water) is ca. 150.000 jaar geleden gevormd tijdens de voorlaatste (saale) ijstijd; enorme gletsjers duwden in grillige vormen de bodem voor zich uit.
Deze bestond uit Keileem; een taai mengsel van zand, leem en stenen. In latere periodes vormden zich achtereenvolgend toendra's waarop mammoets graasden, door de wind afgezette zandwoestijnen en loof- en naaldhoutwouden waar eland en bruine beer zich thuis voelden.
Dit in Nederland unieke, 1400 meter lange, klif is ontstaan doordat het keileem in de loop van de afgelopen eeuwen tijdens stormen is afgeslagen door de vroegere Zuiderzee. Ook de restanten van de paalbeschoeiing zijn stille getuigen van de strijd tegen het geweld van de zee. De aanleg van de afsluitdijk (1932) betekende een kentering voor deze kust.
Het vroegere strand, wat voor u ligt, (en waar ik dus wel een foto van heb gemaakt) heeft zich sindsdien ontwikkeld als grasland en wordt tegenwoordig middels begrazing extensief beheerd. Opvallende planten in dit gebied zijn grasklokje, kattedoorn, geel walstro, kruisdistel en handjesgras. Zelfs beekpunge komt hier voor op plaatsen waar grondwater uit de klifwand treedt en naar het lager gelegen vroegere strand sijpelt.
Op de klifranden ontstond een spontane begroeiing van meidoorn, hondsroos en brem waardoor een belangrijk biotoop is ontstaan voor diverse zangvogels. In het najaar kunt u trekvogels als koperwiek en kramsvogel waarnemen. Vanaf oktober ziet u hier grote aantallen kol-, riet- en brandganzen die in het voorjaar weer vertrekken naar hun broedgebieden in Siberie, Noord-Scandinavie en Nova Zembla.
Natuurmonumenten heeft in 2003 met succes een stuk klifwand geschikt gemaakt voor oeverzwaluwen. Inmiddels heeft zich een hier kolonie van deze sierlijke vogels gevestigd.
En dit was alweer een dagje die de moeite waard was.
liefs van ons
Geschreven door CoVo.op.avontuur