Verslag Jos en Anja:
Vanmorgen was het dan eindelijk zover! Jos had al heel lang het Panamakanaal op zijn buckitlist staan. En omdat een cruise door het hele Panamakanaal veel te duur was, vonden we dit een goed alternatief.
Jos en Anja hadden een tour, waarbij je 4 uur (het hele kanaal is 10 tot 12 uur)door het Panamakanaal gaat. En Peter en Irenea hadden een andere tour geboekt. Hierover vertellen ze zelf wel meer.
Onze wekker ging in ieder geval al om 04.30 uur. Maar eigenlijk was het pas 03.30 uur omdat de klok een uur vooruit was gegaan😅. In de bus hadden we een klein, grappig, heel pittig vrouwtje uit Panama. Het ritje naar Panama stad (1uurtje) ging dan ook snel voorbij. We konden gelijk aan boord van onze boot, blijkbaar helemaal ingehuurd door Mein Schiff. Was ook wel fijn, want we kregen veel duitse informatie. We voeren eerst een hele tijd door een prachtig nationaal park, waar veel verschillende wilde dieren leven. O ja, in het water van het Panamakanaal komen krokodillen voor😱.
Na ongeveer 2 uur varen kwamen we aan bij de Gatun sluizen. Deze sluizen moeten het hoogteverschil overbruggen van 28 meter, in 3 etappes.
Het technische verslag van Jos:
Het was heel interessant en indrukwekkend om deze sluizen te zien. Dit wordt ook wel het 8e wereldwonder genoemd.
Wat erg interessant is het feit dat de werking van de sluizen gebeurd zonder pompen, via kanalen in de deuren gaat het water naar het bekken waar het moet zijn. Verder is het bijzonder dat het water erg schoon is en geen zeewater maar voornamelijk regenwater dat verzameld wordt in het meer. In een droog seizoen, afgelopen 2 jaar na “El Nino” waarbij er erg weinig had geregend in Panama moest de regering een keuze maken tussen het regenwater gebruiken voor huishoudelijk gebruik of voor het kanaal. Een moeilijke keuze als je bedenkt dat sommige schepen meer dan 1 miljoen dollar moet betalen om te mogen passeren. Onderhoud is natuurlijk ook erg belangrijk. De hydraulische cilinders zijn wel vervangen (vroeger met tandrat overbrenging)
Maar de deuren zelf zijn 111 jaar oud en worden elke 7 jaar uitgebouwd, gereviseerd en weer ingebouwd. Tijdelijk wordt wel een nooddeur geplaatst anders zou het meer leeglopen. De grote schepen worden trouwens door treintjes naar binnen en buiten gesleept dus ook daar veel onderhoud. Het nationale inkomen van het kanaal is circa 10 %.
Dit was een beetje het technische verhaal. Het was indrukwekkend.
Tot zover het verhaal van Jos.
Op de terugweg reden we door Colon terug naar de terminal. Het zag er niet zo fris uit in die buurt. Mensen die gewoon buiten lagen te slapen op een matras, huizen met tralies en prikkeldraad overal. Maar Panama ziet verder uit als een heel groen land met vriendelijke mensen. Nu op naar de laatste haven, Cartagena in Colombia.
Verslag Peter en Irenea:
Vanmorgen konden wij iets langer blijven liggen. Maar de boot maakte veel kabaal bij het aanleggen dus we waren ook al voor 6 uur wakker.
Onze toer startte om half 8. Met een rit door Colon, stad genoemd naar Christopher Columbus. (Colon in 't Spaans)
We reden eerst door een minder fraaie buurt hetgeen veroorzaakt wordt doordat daar alles taxfree was. ( de freezone). Dus ook het wonen en elektriciteit daar is gratis. Maar omdat de huizen geen eigendom zijn van de huidige bewoners, wordt er niks meer aan gedaan. Grote investeerders bouwen daar nu omheen hun panden omdat het de freezone is. ( Nu al zo 'n 2600 winkels en bedrijven)
De highway van Colon naar Panama city is 1 rechte weg en je bent binnen een uur van de Pacific naar de Atlantische Oceaan.
In Panama komen geen orkanen voor omdat deze ontstaan vanaf de evenaar en Panama ligt daar te dicht bij.
Aangekomen bij het meer hebben we een boottocht gemaakt waarbij we iguanen, luiaards en diverse vogels hebben gespot.
Na ca 3 kwartier kwamen we aan bij de Cimarron Paraiso stam. Bestaande uit 41 mensen verdeeld over 12 gezinnen.
We werden hartelijk ontvangen met dans en muziek. Kregen uitleg over hun dagelijkse activiteiten en over de kleding die ze speciaal voor bezoek aanhebben.
De vrouwen dragen dan een zware ketting /top die ze zelf gemaakt hebben.
Normaal hebben ze geen sierraden om en dragen ze minimale lichaamsbedekking.
Van het geld dat ze van de toeristen krijgen proberen ze hun stam in stand te houden op de berg waar ze wonen. Zo kunnen ze beton storten en een deel van de houten huizen vervangen door steen. Dit is nodig vanwege de wind.
De kinderen gaan per boot naar een reguliere school.
Na een uurtje hebben we weer afscheid genomen en gingen we terug met de boot.
Onze volgende stop was het platform langs het Panama kanaal.
Daar hebben we gezien hoe de sluizen werkten. Dit heeft Jos al allemaal uitgelegd.
Nadat we hier zo'n 3 kwartier hebben kunnen kijken hoe een groot schip door de sluis werd getrokken en hoe de sluizen dicht gingen, zijn we weer teruggegaan naar onze boot en daar nog even chillen aan het zwembad. Al met al weer een mooie dag gehad.
Groetjes xxx
Filmpje van Peter en Irenea:
https://youtu.be/utVl4-z3ga0?si=PtvMJTLUg-8ei1td Dat van Jos en Anja volgt nog.
Geschreven door Anjos.travels.collectmomentsnotthings