Afgelopen nacht ging het helemaal los met het onweer. Veel geflits en gedonder. Eigenlijk goot het niet. Het regende, maar niet heel hard. Wij lagen in ons bedje. Geen centje pijn.
's Morgens bleek dat we niet een meter naar voren hadden moeten staan want daar was het helemaal blank. Het waaide hard aan het strand. Geen strandweer dus. We gaan niet verder het zuiden in want daar waait het nog harder. Ontbeten uit de wind bij de camper en dan is het best warm. Bij de haven zijn diverse boten aangemeerd tijdens het onweer.Drie Arabisch sprekende bemanningsleden boden ons een vis voor 5 euro aan. Het was een beste. Toch afgeslagen. Vervolgens weer gewandeld , door het dorp de wildernis is. Plek gevonden waar de schapen / geiten hun dorst konden lessen . Op een bordje stond nog dat het water en de plek niet voor andere doeleinden gebruikt mag worden. Verder nog een verdwaald schaap gezien , een soort ( verdwaald) boerderij met een koe gezien en nog een zandadder op het pad. Gelukkig zag Theo hem ruim op tijd. Je zult er maar eens op gaan staan....Na de wandeling een mini flesje tsipouri gekocht. We hadden dit nog nooit gedronken dat moest natuurlijk uitgeprobeerd worden. Verder nog honing en olijfolie gekocht dat om het dorp gemaakt wordt. Koste even moeite om te weten te komen of het olie voor de sla of koken was.
Verder de hele middag bij de camper rondgehangen. De aanwezige katten gaven veel afleiding...
Vipera ammodytes (Vipera ammodytes meridionalis) – zandadder
Het belangrijkste verspreidingsgebied van de soort bevindt zich op het Balkanschiereiland. De ondersoort “meridionalis" woont op het grondgebied van Albanië, Macedonië, Griekenland, de zuidelijke delen van Servië, Montenegro en Klein-Azië. Het is een typische slang op droge rotsachtige hellingen met schaarse vegetatie en zonnige bossen. De zandadder is vooral een laaglandsoort, die meestal voorkomt op een hoogte van maximaal 1200 m, maar er zijn uitzonderingen, zoals de berg Galicica, waar deze soort oploopt tot 1.700 m. De zandadder meestal struiken klimt, maar het kan ook worden gezien langs scheuren in rotsen en rotsen, op zoek naar hagedissen. In het algemeen is de zandadder een dagelijkse soort maar kan soms nachtelijk zijn, in de warmere delen van zijn verspreidingsbereik. Het is een langzame en bijna flegmatische slang, die niet erg irriterend is, hoewel hij tikt luid als hij wordt gestoord. De zandadder is de gevaarlijkste slang van alle andere Europese giftige slangen waardoor mensen last van hebben, vooral voordat de moderne behandeling beschikbaar werd. De lente en zomer van 2008, wanneer de veldonderzoeken werden uitgevoerd, waren erg droog en warm, an dat is de reden voor de verminderde activiteit van deze soort. Daarom komen de veldbevindingen voor deze soort niet overeen met de werkelijke frequentie in NP Galicica. Als onderdeel van ons veldonderzoek werd de soort alleen geregistreerd op vijf locaties: Eiland Grote Stad, hellingen in de buurt van Stenje, Stenje moeras, rotsachtige heuvel boven het dorp Leskoec, Dva Javora (Twee esdoorns) en in de buurt van Crvena lokva (Rode plas).
Tsipouro (Grieks: Τσίπουρο) is een louter in Griekenland vervaardigde[1] brandewijn. Tsipouro toont veel overeenkomsten met de Turkse raki, met dien verstande dat er meestal geen anijs wordt toegevoegd. De versie met anijs vertroebelt net als ouzo wanneer er water wordt toegevoegd. De drank is sterk verwant aan de Kretense tsikoudia en is afkomstig uit Noord-Griekenland. Het alcoholgehalte is doorgaans ongeveer 36%[1]. De drank is helder van kleur. Verschil met tsikoudia is de gebruikte kruidenmix, en tsikoudia is doorgaans sterker van smaak.[1] Tsipouro wordt soms ook aangeduid met de algemene orientaalse naam raki[1].De tsipouro wordt vervaardigd uit de resten die overblijven nadat uit druiven most is geperst. De koek die overblijft en voornamelijk bestaat uit pitten en schillen van druiven, bevat nog vergistbaar sap dat zeer slechte wijn zou opleveren. Voor destilleren is het vergiste vocht, met een alcoholgehalte van 5-6% echter goed bruikbaar.
Geschreven door 2021-frankrijk