Stadswandeling Otrobanda met Annemiek van "Dushi Walks".

Nederland,

Voor het eerst deze vakantie hebben we de wekker gezet. Ja, want we hebben een afspraak met Annemiek. Annemiek van de Dushi Walks, zij woont al 18 jaar op dit eiland. We hebben gekozen voor een History en Art wandeling, stukje geschiedenis en kunst. Dit is een wandeling door Otrobanda. We ontmoeten Annemiek en de rest van de groep op het plein aan de andere kant van de pontjesbrug.
We beginnen met de wandeltocht in een straatje van een wat vroeger een rijke en beroemde modestraat was met winkels met dure kleding uit Parijs. Op de gevel staat nog heel vaag te lezen “La mode de Paris”. We lopen verder door naar de plek waar veel daklozen komen. We mogen daar niet fotograferen vanwege de mensen die daar zitten. Het valt ons wel op dat iedereen wel netjes gedag zegt. Hier onder de viaducten zijn ook hele mooie wand tekeningen te bezichtigen. Deze mogen we wel op de foto zetten. Van deze plek door naar de enige rijdende kapper. Kapper Tio werkt van ’s morgens 7 tot ’s avonds 19.00 uur. Hij heeft nooit een opleiding gehad voor het kappersvak. Zijn broer was kapper en met kijken en proberen heeft hij het vak zich eigen gemaakt en werkt sinds 1954 als kapper. Tio legt elke zondag voor 7 dagen zijn outfits klaar en bakt heerlijke cashewnoten taart.
Als we verder lopen komen we bij het oudste Rum café / bar van Otrobanda Curaçao, Bar “Netto”. Deze bar is opgericht door Ernestto “Netto” Koster, hij richtte deze bar op in de jaren vijftig. In deze bar verkopen ze de wereldberoemde ‘rom berder’ (groene rum), die 100% van eigen bodem is en alleen te vinden is op Curaçao. De bar is versierd met voetbalsjaaltjes en ballen en ook met foto’s van Nederlandse royalty’s zoals toen nog prins Willem Alexander.
Daarna lopen we door naar het gedeelte waar ‘Art’ te zien is.
De wijk waar we door lopen had een tijd lang niet zo’n goede naam. Hier werd nogal veel gedeald. Nu worden de panden opgekocht en opgeknapt en weer verkocht. Met de opbrengst kopen ze hier weer nieuwe huizen om op te knappen. Natuurlijk gaat dit niet zo hard als in Nederland. Op deze panden worden ook hele mooie muurschilderingen gemaakt, deels spontaan en deels in opdracht. Verscheidene hiervan zijn gemaakt met de intentie bij te dragen aan bewustwording van maatschappelijke thema's als racisme, neokolonialisme en milieuverontreiniging.
In de wijk Scharloo wil ‘Street Art Skalo’ sinds 2016 mensen bij elkaar brengen door middel van kunst. In Punda worden sinds 2020 de ramen van leegstaande panden versierd met muurschilderingen. Op muren van scholen, buurtcentra en sportcomplexen worden onder meer portretten aangebracht van bekende mensen op het gebied van sport, cultuur en sociale ontwikkeling. Om dit meer onder de mensen te brengen wordt er sinds 2018 ieder jaar (coronatijd even niet) het straatfeest KayaKaya, wat straat-straat betekend georganiseerd.
Op de dag van het festival wordt een straatfeest gehouden met muziek, theater, kunst, eten en dans met en voor de lokale bewoners.
De organisatie zoekt sponsors bij lokale bedrijven. De Antilliaanse Verffabriek en andere bedrijven sponsoren in natura met verf, bouwmaterialen en dergelijke. In overleg met de lokale woningbouw wordt tijdens ieder festival een aantal huizen opgeknapt, en op de lange termijn wordt de hele straat opgeknapt. Dit feest trekt ongeveer 20.000 mensen.
Na deze mooie tocht door Otrobanda gaan we langzaam naar het punt waar we begonnen zijn. Als we door een hotel lopen waar ook nog wat beschilderingen te zien zijn stuitte we op een groep hele mooie dames die heel mooi gekleed zijn. Het blijkt een groep te zijn die voor zichzelf een videoclip gaan maken. Natuurlijk blijven we even staan kijken naar dit bijna privé optreden. Met dit optreden sluiten we deze wandeling af en gaan we weer richting ons huisje. Bij het huisje aangekomen gaan we nog even lekker zwemmen. Voor het avondeten gaan we naar “de Visserij” bij Pirate Bay. Dit is een restaurant waar ze vis die die dag gevangen is schoonmaken en klaarmaken. Je komt het restaurant binnen, kiest welke vis je wilt eten en deze wordt dan gelijk voor je klaargemaakt. Wij hebben de tonijn gekozen, deze was verrukkelijk. Als je op het eiland bent moet je hier echt gaan eten.



Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.