Dag 6 : Bethanië - Dode zee - Amman

Israël, Bethanië

Vandaag ging onze reis naar het laagste punt op aarde en het warmste punt van Jordanië : De Dode zee.
De dode zee ligt 417 m onder de zeespiegel en het is daar 5 a 7° warmer dan Aqaba.
Het zal puffen worden wetende dat het in Aqaba 40° is.
De dode zee zakt ieder jaar met 1 m en zou tegen 2050 ergens volledig opgedroogd zijn.
Men is met plannen bezig om deze in de huidige toestand te behouden maar of dit er ooit gaat doorkomen ???? De eigenlijk oorzaak van het zakkend waterpeil is dat de Jordaan te weinig water aanbrengt omdat alle omringende landen hiervan water aftappen.

We zouden een tweetal uren in het busje moeten zitten voor we aan onze eerste stop kwamen.
Voordat we Aqaba verlieten, moesten we nog langs een controle post en kwam een bewaker even ons busje inspecteren. Na deze vlotte passage waren we op weg naar de Dode zee.
We reden via de Wadi Araba een vrij eentonig weg en we hadden al in het snuitje dat onze chauffeur er niet erg fris bij zat. En inderdaad ik zag hem al een paar keer knikken. Ik denk dat ik op dat moment de enigste in het busje wakker was maar ik voelde mij niet meer op mijn gemak en ik besloot het toch in het oog te houden.
Na een uurtje rijden vroeg de chauffeur in het Arabisch iets aan de gids en plots hadden we een onvoorziene sanitaire stop, mmm ik vertrouw het niet.
Na een kwartier waren we weer weg maar lang duurde het niet of daar waren opnieuw de signalen :
Knikkebollen, water in het gezicht smijten, hand buiten steken.
En inderdaad na een tijdje lag die in slaap maar ik kon het niet zo goed zien dus vroeg aan Sophie of dat zo was en zij was van dezelfde mening en verwittigde de gids die de chauffeur dan wakker maakte.
Deze deed teken dat hij niet sliep maar dat was gelogen.
De gids veranderde dan maar het programma en onze eerste stop was "Baden in de Dode zee" en in de namiddag de doopplaats in Bethanië.

Iets verder stopten we aan een soort Spa-Hotel waar we de mogelijkheid hadden om te baden.
Bijhet uitstappen hebben we het even duidelijk gemaakt dat de chauffeur nu de tijd heeft om te rusten of dat de organisatie maar voor een ander chauffeur moest zorgen. De gids begreep het wel maar nam zijn chauffeur toch ook wel wat in bescherming, enfin we zullen wel zien.

Onderaan in de Spa waren er kleedkamers (bloed heet) en daar konden we badhanddoeken ( 3JD) en een kastje huren (10JD). Als we eenmaal omgekleed waren stapten we naar de zee en die was redelijk warm.
Op het moment je in de zaa stapt voel je al de opwaartste druk en vanaf je aan uw middel komt heb je moeite om recht te blijven. Oké dan maar gaan zitten en hop daar drijf je dan.
Als je probeert te zwemmen is het precies of uw rug gaat breken door het water die u probeert om te draaien.
De dode zee bevat 33% zout maar staat pas op de 3e plaats van zoutste meren.
De belangrijkste opdracht op dit moment was, GEEN water in de ogen want dat zou pikken.

Iets verder kon je u insmeren met de zwarte modder van de zee wat goed zou zijn voor de huid, dus hebben we dit maar gedaan.
Na 25 min hadden we het gehad en wouden ons gaan afspoelen aan de douches maar die werkten niet.
Oké dan maar helemaal tot boven maar ik (en nog anderen) waren te lui om ons af te spoelen en dan in het zwembad te gaan dus zijn we maar onmiddellijk gaan zwemmen.

Na ons plonske hebben we een snack gegeten aan het zwembad ipv het voorziene buffet (wat hebben ze hier met buffets).
Na de maaltijd zijn we ons gaan omkleden in de nog warme geworden kleedkamers, onze handdoeken en het sleuteltje van ons kastje gaan inleveren.

Dan stapten we opnieuw in het busje richting Bethanië, daar waar Jezus gedoopt werd door Johannes de Doper. De chauffeur zag er iets frisser uit maar ondertussen was iedereen op zijn qui-vive.
Volgens de gids had de chauffeur deze nacht een zieke collega moeten vervangen, ja zal wel.
Bethanië ligt in oud militair gebied en het is maar recent dat toeristen tot daar kunnen gaan.
DIt plaatsje ligt trouwens aan de Jordaan die de grens vormt met Jordanë en de Westelijke Jordaanoever.
Het krioelt hier van de kerken omdat elke Christelijke strekking er hier een heeft.
De eigenlijke doopplaats staat droog om 2 reden : De Jordaan voert minder water aan en vroeger was er een bron naast de Jordaan die de eigenlijke doopplaats maakte.
Door de oncomfortabele hitte stapten we terug het busje op richting laatste stop van de dag : Een punt waar je producten uit de dode zee kunt kopen.
Na een 30 min zijn we verder gereden naar Amman waar we aan ons hotel werden afgezet.

We kregen nu twee kamer op de 5e verdieping en wat bleek, al de kamer waren rook vrij. Het bestaat dus toch. Gezien we geen fan waren van het buffet besloten we om in Amman iets te gaan eten.
In ons Trotter-boekjes stond dat je daar goedkoop kunt gaan eten.
Dus douchke omkleden en we waren klaar om naar de benedenstad te gaan.
Met de taxi zijn we uiteindelijk daar gekomen en voor ons 4 kostte dit 5 JD.
Na wat stappen kwamen we aan /Al-Quds/ (betekent ook Jeruzalem) en die hadden etalage met allemaal desserts. Het viel me ook op dat je daar kon eten dus was onze keuze snel gemaakt.
De eetkaart was enkel in het Arabisch maar de chef sprak Engels en aan hem konden we duidelijk maken wat we wilden eten. De Mezze, het hoofdgerecht, het dessert en de drankjes kosten ons 35 JD.

Sophie wou nog wat rond kuieren in de stad maar de dames werden zo aangegaapt dat het ons een ongemakkelijk gevoel gaf. Oké dan nog rap geld afhalen aan een ATM en dan met de taxi terug naar het hotel. De chauffeur van de taxi sprak niet echt vlot Engels maar na overleg met zijn collega en hem wijzende in de goede richting zijn we uiteindelijk aan ons hotel aangekomen.

Nu gaan slapen want morgen gaan we naar het noorden.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Ai, een slapende chauffeur... daar word je zelf heel wakker van. Gelukkig goed afgelopen voor jullie.

Marcel 2014-09-09 17:21:54
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.