Merry Christmas in Joburg!

Zuid-Afrika, De Korte Street

Om 7.15 uur arriveer ik in Johannesburg. Genoeg tijd om deze dag Jo’burg te verkennen alvorens ik vertrek naar Northern Drakensberg. Bij aankomst op het vliegveld en in het hostel ontvang ik warme kerstwensen. O ja! Het is kerst! Als ik informeer bij de receptie wat ik vandaag kan bezoeken om de stad wat beter te leren kennen kom ik er al gauw achter dat kerstdag niet de juiste dag is. Alle musea zijn gesloten, straten zijn leeg, ieder viert kerst met familie. Je komt op de verkeerde dag, aldus de receptionist. Maar ja, ik ben nu hier. En ik wil er het beste van maken. Een rondje wandelen dan maar. Moet die rugzak mee? Vraagt de receptionist. Uhm, nee misschien niet? Laat die liever hier, dat is veiliger, aldus de receptionist. Oké, daar gaan we dan. Mijn strategie is altijd om rond te lopen alsof je hier elke dag loopt. En een kaart bekijk je alleen met niemand in de buurt. M’n rondje gaat lekker. Ik denk alleen dat m’n strategie weinig werkt want ik ben natuurlijk een toerist als ik op kerstdag hier een beetje ga ronddwalen. En er is inderdaad eigenlijk niets te zien behalve lege straten, een paar mensen, net geklede gezinnen die op weg zijn naar hun kerstlunch, en een opvallend bordje bij de ingang van het theater: vuurwapens verboden. Blijkbaar zijn er hier mensen die een theatershow op zich nog niet spectaculair genoeg vinden. Na wat boodschappen te hebben gedaan maak ik lunch in de gezamenlijke ruimte van het hostel. Een echt Hollandse lunch met boterhammen met pindakaas. Ja dat verkopen ze hier gewoon in de buurtsuper, alleen heet het hier black cat peanut butter. Hopelijk werkt dat niet zoals de Indonesische koffie waarbij de bonen eerst een behandeling door het darmkanaal van een lokale kat krijgen. Afin, de kerstlunch smaakt hoe dan ook prima. Ik raak aan de praat met een aantal zuid Afrikanen die hier in Joburg op bezoek zijn. Het wordt een heel gezellige middag met elkaar. Ondertussen schuiven er nog reizigers uit Oostenrijk en Duitsland aan en het wordt een bont gezelschap. Wij toeristen vragen de locals wat we vandaag nog kunnen zien van Joburg nu alles gesloten blijkt te zijn. Voor we het weten komen we op het lumineuze idee om met z’n allen per Uber taxi een rondrit te maken naar een paar hot spots waaronder Soweto, waar Nelson Mandela ook gewoond heeft. Er sluiten ook nog spontaan twee Amerikanen aan en we lachen wat af in de auto. Heerlijk zo’n spontane kerstactie. Na wat bezienswaardigheden strijken we neer in een restaurant in een mall. Super lekker gegeten van een Afrikaanse stoofmaaltijd. We keren terug naar het hostel en frissen ons op om de avond af te sluiten met een dansje in de plaatselijke bar. Daar aangekomen wordt er heerlijk gedanst, wat kunnen deze mensen toch fantastisch dansen. Deze eerste dag kan ik ondanks dat alles verder gesloten is met kerst met een meer dan tevreden en blij gevoel afsluiten!

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Goed idee om met de taxi en gezelschap Johannesburg te verkennen. Dansen met kerstmis weer eens wat anders ;-)

Ave.en.route 2019-01-01 16:10:53

Verassende besteding van 1e kerstdag in Joburg! Weet je nog hoe spastisch ik deed over Joburg?😊 Als je er bent is het allemaal anders. Goed idee die tour met elkaar! Wat vond je van Soweto? Liefs, mama

Antoinet 2019-01-04 11:27:06

@papa: zeker, locals know best!! @mama: Haha ja dat weet ik nog, en je was niet de enige 😊 maar het is inderdaad altijd anders als je er zelf bent😉

sarah.globbetrotter 2019-01-04 12:35:05

Je hebt wat afgedanst deze weken! Heerlijk zeg, had graag meegedaan! Maar werk thuis hard aan mijn routines 😁 Leuk voor je Saartje!

Viooltje 2019-01-16 20:54:53
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.