eerste week....

Verenigde Staten, montpellier wyoming

alles verloopt zonder problemen. de dagen zijn minder lang, dwz we zijn niet meer om voor 7 uur wakker De eerste dagen zaten we veel in de auto, de afstanden zijn ver en soms is dat best niet leuk. Inmiddels hebben we ook daar onze weg in gevonden.
Mount Rushmore, Crazy Horse en daarmee Colorado hebben we achter ons gelaten We tuffen rustig door naar Wyoming…Yellow Stone een rit van ruim 750 kilometer. het landschap lijkt al gauw een onbewoonde wereld, meer nog een maanlandschap Ik verbaas me erover…. toch af en toe een huisje …hoe doen ze dat? De buren wonen 60 km verderop, geen winkels, scholen of wat dan ook. Waar werken die mensen? We besluiten na ruim 650 km te overnachten in Cody , een klein plaatsje aan de “rand van Yellow Stone, de plek van Buffalo Bill. Western….alles ademt Buffalo Bill uit. Gunfights, rodeo gevechten, het Buffalo Bill museum …We gunnen ons niet de tijd om een dag te blijven en alles te bekijken…, ook omdat het weer niet mee werkt, het regent.
Cody, wat dus ligt aan de rand van Yellowstone, blijkt nog een rit van ruim 70 kilometer te zijn. We rijden door een soort van maanlandschap als was het de Auvergne, rotsenpartijen als de Ardeche ....en tot slot de groene heuvels waar ik ieder moment Julie Andrews verwacht al dansend en zingend....the Hills are.....

We passeren af en toe een soort van nederzetting, een paar huizen bij elkaar als een klein dorpje. Ook hier zijn de mensen aller vriendelijkst en de wegen rustig. Alle tijd bij de kassa voor een praatje, lopen mee om te zoeken wat je nodig hebt en pakken de boodschappen in plastic tasjes….Als ik er een opmerking over maak dat ik dat toch wel zwaar voor haar vind geeft ze t toe maar t is haar werk…karretjes blijven in de winkel, de tassen moeten gedragen worden, of ze soms iemand moet roepen om mee te helpen….nou nee..dat is te veel…. Geen omroep systeem wat roept dat kassa 3 open moet, geen bonus als er meer dan 4 mensen in de rij staan…gewoon relaxed boodschappen doen. Wel zo handig in een vreemd land waar het zoeken naar de nescafe, poedermelk en suiker toch zeker 15 minuten duurt. Bij het afrekenen merken we dat er steeds een percentage bij het totaal bedrag opgeteld wordt. Het blijkt een plaatselijke belasting die voor iedereen geldt….geen toeristen belasting maar en soort van gemeente belasting en wordt plaatselijk gebruikt verteld de dame bij de kassa ons. Een soort extra inkomsten voor een gemeente die wel plaatselijk verschild.

We leren mensen kennen….een familie uit Israël en Hawaiaanse meisjes die zo graag naar Europa willen om Londen en Parijs te zien….bij het kampvuur roosteren de kinderen marsmallows en leren elkaar wat hallo in elkaars taal betekend. En wat een Drijfseis in Nederland is. De volgende morgen gaat iedereen zijn weg.




We zijn 4 dagen in Yellow Stone park… Aan de hand van de bezoekerskaart plannen we de route
Yellowstone is het oudste nationaal park in de wereld. Het park bestaat sinds 1 maart 1872. In 1978 werd het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.[1] President Ulysses Grant richtte het park op omwille van ecologische, recreatieve en nationalistische overwegingen.
Yellowstone heeft een oppervlakte van 8983 km², waardoor het meteen ook een van de grootste nationale parken is in de Verenigde Staten. De gemiddelde hoogte in het park is 2440 meter. Het grootste gedeelte van het park bestaat in Wyoming uit bos, waarvan een gedeelte in 1988 door een grote bosbrand is verwoest. In het park leven vele diersoorten, waaronder bizons, herten, verschillende beersoorten, coyotes en wolven. Het park heeft ongeveer 10.000 warme bronnen en meer dan 200 geisers in het Upper Geyser Basin, waarvan Old Faithful de beroemdste is. Deze geiser spuit elke 92 minuten een 45m hoge kolom van water en stoom omhoog
Een geiser is een door aardwarmte verwarmde natuurlijke heetwaterbron, die op min of meer gezette tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. Het is een vulkanisch verschijnsel.

gewapend met de kaart rijden we door het park, iedere dag een ander stuk en overnachten buiten het park. Het is druk en de campgrounds binnen het park zijn vol. Een bijzonder landschap. Hier heeft een brand gewoed...kilometers kale en geblakerde stammen en een monument ter ere van de omgekomen brandweerlieden.



Bizons, antilopen en beren...meren, dennenbossen....watervallen, rotsen


Opeens Een vernietigende blik van en naar iedereen...een smerige lucht ...wie doet dat?! ....een doos rotte eieren en een doos aangestoken lucifers tegelijk zo n lucht....het blijken de gassen te zijn uit een soort van vulkanen...en een geluid wat nog het meest lijkt op het knorren van de maag...borrelende mudvulcano s, de warmte en de geurende dampen omringen ons.
http://www.vulkanisme.nl/vulkanische-verschijnselen/geiser.php





5o meter verder opeens een heel andere geur...bloemen en dennen....zo vreemd.
Dan een waterval..we besluiten naar beneden te lopen....stukje lopen en daarna 330 treden naar beneden..een ruige waterval waarin de zon schijnt geeft een bijzonder gezicht..een regenboog!! ....En later weer naar boven.

Nahijgend, met pap in de benen en het zweet op sommige plaatsen De Hoogte, de dampen of toch de matige fysieke conditie??
In het hele park zijn picknick plaatsen Tafels en banken . af en toe een toilet gebouw….nou ja …een pot met daaronder een heel groot en soort van rust plaats diep gat…kijken of er ook leven is beneden…mijn nogal levendige fantasie maakt dat de nood voorbij is….
De laatste dag naar de geiser bij Old Faitfull. En we waren niet de enigen. Parkeerplaatsen bezet…Dom geboren, suf gewiegd en niet bijgeleerd rijden we een parkeerplaats op….een snel aankomende rennende park ranger wees ons op het parkeerverbod hiervoor. Maar zo vertelde hij “ het is warm, en ik ben moe van al dat geren… …start de motor en rij een stukje naar voren van de weg af ….Hij wees ons op de informatie in het bezoekerscentrum, er hangt een klok waarop te zien hoe laat de geyser het water omhoog spuit…ehm ze weten hoelaat de geiser gaat spuiten?? ….ik word opeens achterdochtig en kijk naar alle ramen of daar misschien iemand zit met een opzij geschoven gordijntje die om 15.45 een knopje indrukt maar ik kan niemand ontdekken. Braaf blijf ik maar zitten en wachten….net zoals die andere duizenden mensen….en ik heb het gezien…er zal wel een natuurlijke verklaring voor zijn….in het hele gebeid rondom Old Faithfull zien we geisers en er rondom een soort grond met de mooiste kleuren van grijs naar roestbruin en water bassins met verschillende tinten water van grijs naar blauw…ik heb niet eerder zoiets gezien .
We rijden verder door Grand Teton National Park…. we hebben niet het idee dat we het hele Yellowstone park gezien hebben maar deze 4 dagen hebben indruk gemaakt. Het is er zo mooi!
Het is zoeken naar de woorden om te omschrijven hoe Yellow Stone er in het echt uit ziet. Her is een soort van zintuigelijk beleven…., ik hoor het geborrel onder de grond van geisers en mudvulcano s, ivan de wind. .. Ik zie prachtige veelzijdige natuur, ruige rotspartijen, groene heuvels, kleine beekjes, vennetjes, bizons, herten …en mooie kleuren bij geisers ( en angstige Japanners met mondkapjes, diep ingepakt in 2 jassen, hoeden, handschoenen en lange broeken als bescherming tegen de felle zon) Ik ruik de vreemde zo specifieke geur van Yellow Stone …rotte eieren en doosje lucifers maar ook dennen en bloemen. Ik voel verwondering en opeens ben ik heel klein. Ik denk aan de boeken van Jean M. Auel…..de Mammoet jagers , zo moet het er heel vroeger uit hebben gezien.
Na een nacht in de buurt van Grand Teton Park besluiten we zuidelijker te gaan richting Salt Lake City. De toppen van de bergen aan de rechetrkant van ons steken met hun punt door de wolken, eromheen hangen kleinere wolken tegen een gemeleerde grijs blauwe lucht. Wolken ..ik vind ze fascinerend en een vreemd iets..hoe kan het nou dat ze zo veelzijdig zijn in hun omvang, kleur hoogte … We passeren grote en kleine dorpjes…onderweg stoppen we even bij een bank ,ondanks credit card en bankpassen is contant geld toch wel fijn….binnen worden we geholpen door Tina. Tina blijkt Trijntje Bulthuis te heten en als haar ouders niet jaren geleden gemigreerd waren had je haar tegen kunnen komen in Friesland…. Ze vertelde haar verhaal en sprak nog een paar woordjes Nederlands. Paar jaar geleden was ze in Nederland op bezoek….in de buurt van Rotterdam…met een S….het bleek Scheveningen te zijn. Afstanden zijn hier relatief.
Nu ook onderweg ..lange rechte wegen. Geen rotondes en geen drempels. Doorgaande wegen door kleine stadjes.Als ik niet anders zou weten zou het ook Oostenrijk kunnen zijn. groene heuvels , dennenbomen en beneden ons een rivier waar we af en toe een groep rafters zien.
Het is bijzonder om te ervaren hoe de houding van de verkeersdeelnemers is…op een kruispunt vergelijkbaar met de Tol in Apeldoorn staat geen verkeerslicht. Stoppen en 1 voor 1 rijden..opletten wie er aankomt en om de beurt, heel relaxed. We komen Harley rijders tegen zonder helm. Weinig verkeersborden en weinig waarschuwingen , behalve voor overstekend wild, wegwerkzaamheden en vallende rotsen. Wat we met die laatste moeten weet ik ook niet direkt behalve het idee dat er een rotssteen op de weg kan liggen….geen rijdende waarschuwende knipperlichten die zeggen dat je snelheid moet minderen vanwege wegwerkzaamheden maar mensen in fel oranje jassen met een vlag…SLOW. Het valt ons zo wie zo op dat er veel werk nog gewoon hand matig door mensen gedaan wordt.
Thuis in Apeldoorn is een soort van wensenlijstje gemaakt…..vooral Remco en Vincent hebben ook kleine wensen. Remco wilde graag een wapen winkel bekijken….bij toeval kwamen we terecht is een soort schiethal. De jongen die er werkte vertelde over de wapens en vertelde over de wapens en wist ze ook te verbinden met diverse spelletjes die ze speelden met playstation en welke gebruikt werden in welke films. Na duidelijke instructies heldere afspraken en een handtekening mochten beide heren met het wapen van hun keuze schieten. Beschermd met oordoppen en een veiligheidsbril en de instructeur bijna op de rug . Hoe spannend …vroeger liepen ze rond met klapperpistolen en nerf geweren elkaar rakend. Wapens …ik heb het er niet op. Maar het blijft een grote aantrekkingskracht op jongens hebben… ik heb al een poos geleden bedacht dat wapens bedient worden door mensen en dat ik mijn zorgen ergens ander in kan hebben.
Camperen….8 dagen en 3000 kilometer verder. Veel kilometers vlogen ongemerkt ook gewoon voorbij…gewoon omdat er onderweg zoveel te zien is. De kasten en de kleding die we eruit halen ruiken allang niet meer naar thuis. Soms is het zoeken naar de ruimte maar met wat schikken vindt iedereen zijn plek. …Mount Rushmore Crazy Horse, Yellow Stone. We ontmoetten mensen en gaan de volgende dag weer onze weg. En oja…het weer is goed. Ons menu bestaat voornamelijk uit pasta, hamburgers geroosterd boven het houtvuur en witbrood.

We besluiten om de lange trip richting Salt Lake City halverwege te onderbreken en op tijd!! een camping te zoeken zodat we ook toekomen aan wat relaxtijd. Al met al is het ook best vermoeiend, vandaar dat we nu in Montpellier zitten…(ook in Amerika;-))


Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Ik had al een heel verhaal geschreven en ineens was alles weg en niet meer terug te vinden. Ik had een bacterie ,vandaar dat hoesten, met pillen is het nu bijna over.Het weer is goed .Dan heet en dan weer kouder.Vrijdag wordt het 28 graden.Dan weer minder.Vrijdag de 17 julie dan denken we aan de beiden vaders- opa's. Op de t.v. Is er het jaar van de herdenking van M H 17.Nu ik toch aan het schrijven ben wil ik julie en vooral Remco feliciteren met zijn 15e verjaardag.Een hele fijne dag gewenst.xxxxxx Ik zal zeker aan jullie denken op zaterdag de 18e julie. Als ik het zo bekijk moeten julie nog veel k M.maken voor je het hele programma hebt afgewerkt.Ik ga proberen nog wat te slapen . Bedankt voor het verhaal en goede reis.Tot de volgende keer ,hou de spanning er goed in.liefs van Oma.bay,bay.zwaai, zwaai.

Oma 2015-07-16 02:30:53

Wat fijn om te lezen wat jullie allemaal meemaken. Je kunt heerlijk schrijven! Fijn dat jullie zo genieten en de mindere dagen moet je maar op de koop nemen. Dit dien jullie waarschijnlijk maar 1x☺. Heel veel plezier met elkaar en geniet van alles wat er om je heen is. Liefs van Marcel, Ineke en de kids

Ineke 2015-07-16 07:48:03

Wat een geweldig verslag, je kunt ook altijd nog schrijfster worden hoor, kan me voorstellen hoe jullie genieten van alle nieuwe ervaringen. Goede reis verder en Remco alvast gefeliciteerd met je verjaardag de 18e. Lieve groeten van Mery.

Mery 2015-07-16 11:41:41

Wow wat een reis. Wat hebben julie al ontzettend veel gezien en gedaan. Fijn dat jullie het goed hebben. Mooi om lezen, lijkt wel een boek en dat ik meereis. Geniet er samen van. Ik wacht met smart op he volgende hoofdstuk.

Jacqueline 2015-07-16 15:18:48

17 julie,in italie,Oostenrijk 38 graden,Spanje 40graden. Hier 30gr.Hoe is het met Ronald? Vanavond eet ik bij Mieke.Joke zit nog in berlein en komt morgen thuis.Gr. Ma.Oma.

Oma 2015-07-17 10:51:09
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.