Simba in serengeti

Tanzania, Mwanza

Hoi hoi!

We zijn ondertussen aan onze 3e week begonnen, en hebben in ons 3e weekend een van de mooiste plekken van Afrika bezocht, serengeti! Eerst maar even bij het begin beginnen;

Na een heerlijk relaxt weekend gingen we weer vol goed moed naar de interne afdeling. Helaas was hier op maandag weer een major ward round; veel studenten en weinig patienten. Door die hoeveelheid studenten elke keer kregen we niet echt de kans om goed lichamelijk onderzoek etc te leren, dus we zijn overgestapt naar de spoedeisende hulp. Helaas hebben ook zij veel last van alle veranderingen in het ziekenhuis, en zijn ook hier niet veel patienten. Echter maakte dat niet heel veel uit de eerste week op de spoed, want de casussen die we zagen waren wel erg leerzaam, en doordat hier geen andere studenten waren konden we ook wat meer dingen zelf doen. We hebben bijvoorbeeld onze eerste hechting gezet, geholpen met spalken van een been (met karton!!) en geprobeerd bloed te prikken (was alleen echt onmogelijk bij die patient, ook voor de arts).Qua interessante casussen zagen we een te vroeg geboren baby die in de bosjes was achtergelaten; super klein en onder de mieren en aarde, een man die voor vijftig procent was vebrand, een open breuk, slachtoffers van auto ongelukken en ook een aantal andere gekke afwijkingen bij baby. Af en toe is het alleen erg frustrerend dat ze totaal geen haast hadden bij deze patienten en je ze zag verslechteren zonder dat ze acuut iets deden. Patienten liggen vaak lang op een bed te wachten, en als ze eenmaal zijn gezien door een arts duurt het soms ook nog uren voordat ze in het ziekenhuis worden opgenomen.

Tussen onze stage door hadden we een safari geboekt voor het weekend. Onze indiase tanzaniaanse vriend Kumeil wilde graag met ons op safari, en hij heeft een oom en vriend die bij een safari bedrijf werkten. Eerst was ons plan om pas tijdens het reizen op safari te gaan, maar we zitten hier zo dicht bij serengeti en hij kon een goede deal maken, dus waarom niet :)
We vetrokken op vrijdag met zijn vijven: kumeil en een vriend, een huisgenoot en wij met zijn tweeen. Daarnaast hadden we natuurlijk de chauffeur, en zelfs een eigen kok mee. Perfect aantal, en een heerlijk grote jeep met grote ramen en een dak dat open kon. Na slechts 2 uurtjes rijden kwamen we aan bij de ingang en reden we een compleet ander landschap binnen. Het is echt onwijs groot, met allemaal groene velden en bomen en de bergen op de achtergrond. Alleen het landschap maakte al veel indruk, ook omdat dit continue veranderde. Maar uiteindelijk kwamen we natuurlijk voor de dieren, die zich in grote getalen in serengeti bevinden. Zo zie je continue zebra's, wildebeesten, impala's en veel soorten vogels. Maar ook de rest zoals giraffen, buffalo's, olifanten, struisvogels en nog veel meer kwamen de eerste dag al aan de orde. En om de eerste dag compleet te maken zagen we ook nog een luipaard in een boom, wat schijnbaar zeldzaam is om te zien. Het voelde eigenlijk continue alsof je in een natuurfilm reed, had niet verwacht dat het zo mooi zou zijn in het echt. Na veel indrukken en een prachtige zonsondergang kwamen we voor het donker aan op onze camping; een grasveld, toiletgebouw, en een soort 'hok' waar iedereen zijn eigen tafel neer zet om te eten. We hadden een ietwat kleine tent voor vijf personen, dus het kwam er op neer dat we bijna op elkaar lagen. Maar ondanks dat was de sfeer op zo een camping erg bijzonder. Iedereen heeft een eigen kok die al het eten bereid, en je slaapt midden in de wildernis zonder 'bewaker'. Zodra het donker is zie je echt niks meer. Geen licht of iets, alleen een prachtige sterrenhemel, dus je moet het hebben van je eigen lampje. Vervolgens met je lampje goed om je heen kijken of je niet ineens oog in oog staat met een dier, zoals bv een h!!ena die hier veel rondlopen. En in de nacht hoorde we, geen grapje, leeuwen brullen. Unieke ervaring dus, en blij dat we op een camping sliepen ipv een veels te dure lodge.
De 2 dagen erna waren wederom fantastisch; we kwamen bij een echte 'leeuwenrots' waar ongeveer 20 leeuwen rondliepen en een kleintje, nog 3 andere luipaarden en 2 leeuwen in een boom gezien, verschillende dieren die dichtbij de auto kwamen, geluisterd en gekeken naar een grote groep nijlpaarden en lange ritten door het prachtige landschap. Het was echt onbeschrijvelijk, en eenmaal thuis stortten we, moe van alle indrukken en het lange zitten, behoorlijk in. Snel de foto's op mijn tablet gezet, en al zeg ik het zelf, die waren super goed gelukt waardoor we het hele weekend weer een beetje opnieuw konden ervaren.

Na een heerlijk weekend weer op naar bugando hospital, wat gister en vandaag helaas een beetje tegenviel. Gister was het te druk, waardoor ze ons een beetje vergaten en vandaag slechts 2 patienten in 5 uur werk. Wel jammer, want we zouden echt veel kunnen leren als we iets meer zouden zien. Dus voor de afwisseling gaan we deze week naar een brandwondencentrum en waarschijnlijk ook naar een HIV kliniek, en daarna beginnen we weer aan iets nieuws; kindergeneeskunde!

Verder zijn we heerlijk aan het relaxen hier, en genieten we naast stage ook van het "vakantiegevoel" en de relaxte afrikaanse sfeer :) en natuurlijk het feit dat niks moet; heerlijk!

Dat was het weer, tot over 1 a 2 weken!

Liefs,

Marije en Door

Ps. We hebben net de lion king gekeken, wilde ik heel graag na serengeti. Super leuk, want alle dieren in de lion king (op de neushoorn na) hebben we gezien en een aantal liedjes hebben swahili woorden. Wisten jullie trouwens dat simba in het swahili letterlikk leeuw betekent ;)
Pps. Voor meer jaloersmakende fotos moet je even op mijn facebook kijken


Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

wat een ervaringen en wat een mooie tocht hebben jullie gemaakt. Jaloers!!!

Josje 2015-05-19 22:19:10

Je hebt wweer het e.e.a. aan afwijkende medische zaken meegemaakt... Wat zal jij veel moeten "wegzetten". En ja: je safari : geweldig toch! Kwa heri!!

Helene 2015-05-20 11:26:09

Heftig hoor zo te horen. Doe het je niet na. Goed dat je vast op safari geweest bent. Ook een onvergetelijke ervaring he!

Jeannette 2015-05-22 22:57:30

Wat een ervaringen, Marije, zowel in het ziekenhuis als in de Serengeti! Succes daar.

Peter 2015-05-22 23:10:28
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.