Verkeerde uitspraak

Cambodja, Sangkat Trapeang Krosang

Ik had er weer zin in vandaag. De leerlingen zijn leergierig en dat stimuleert mij. Aangekomen bij het schooltje vond ik het wat rustig. Er waren wel erg weinig leerlingen. Het bleek dat vandaag 2 groepen een bijeenkomst hadden op hun public school. De directeur hield een toespraak en daar moest iedereen bij aanwezig zijn. En dus waren alleen de allerjongste kinderen aanwezig. Ik neem aan dat dat gisteren ook al bekend was, maar de leraren deden alsof het een verrassing was. Wat dan te doen? Dat is niet zo moeilijk. Het is het einde van de week, de kinderen zijn toch wel een beetje schoolmoe en kinderen willen altijd spelen. En dus hebben we spelletjes gedaan. Een deel daarvan hebben we buiten op het schoolpleintje gedaan. We hebben een soort van tikkertje gedaan. Best inspannend bij 32 graden en een erg hoge luchtvochtigheid. Maar wel erg leuk. En wat is er leuker dan om die lange witte leraar uit een ver land iedere keer proberen te grazen te nemen?

De middagpauze hebben we maar iets eerder in laten gaan. Ik heb die pauze benut om, samen met een leraar, de omgeving wat te verkennen. Wij zijn bij rijstvelden geweest (niet zo mooi als bij Kampot), bij waterpartijen met enorme hoeveelheden lotusbloemen (die helaas nog niet in volle bloei staan) en we hebben wat met elkaar gepraat bij een tempel. Dat was een interessant gesprek over kansen, zorgen, inkomen, ouders en armoede. Ik zag de leraar wat triestig worden en eerlijk gezegd werd ik het ook wel een beetje. Haar ouders verdienen eigenlijk te weinig om haar studie te betalen. Daarom werkt zij nu als leraar op deze school. Maar het betekent wel dat ze 5 dagen werkt, in het weekend naar school gaat en geen vrije tijd en geld heeft. Ze zou door de week wel een beter betaalde baan willen hebben, maar daar heeft ze nu juist deze studie voor nodig. En die duurt nog bijna 3 jaar...

Teruggekomen hebben we, samen met de leerlingen, de klaslokalen en het schoolplein opgeruimd. Dat was ook wel nodig. Het ziet er nu allemaal weer schoon uit. Ik vroeg me af waar het vuil (organisch en restafval wordt netjes gescheiden) wordt gelaten. Ik heb namelijk begrepen dat er hier geen vuilnis wordt opgehaald. En dus wordt het organische afval verbrand. Althans dat is de bedoeling, want toen het vuurtje eenmaal brandde rook het toch wel heel erg slecht. En ja hoor, een paar leerlingen gooiden ook het restafval (waaronder veel plastic) erbij. Ik kon het niet laten en heb de leerlingen gezegd dat dit echt heel slecht is. Ik heb ze gezegd dat mensen die dit weten nooit meer plastic afval verbranden en dat zij daar nu bij horen. Een beetje druk opvoeren is niet erg, De school heeft afgesproken met iemand dat die het plastic op komt halen. Maar velen hier weten niet hoe slecht plastic is. Daarna weer een les gedraaid en is de schoolweek afgesloten met het bekijken van één of andere film. Dat vinden ze echt geweldig, want thuis zijn er maar weinig leerlingen die een tv of iets wat er op lijkt hebben.

Ik heb overigens tijdens de les enorm moeten lachen, maar kon dat niet te openlijk doen. Op enig moment spraak de leraar think uit als sink. En wat gebeurde er? Ze werd gecorrigeerd door één van de leerlingen! Die super trots was dat zij het wel goed uitsprak en de leraar niet. Het leek erop dat de leraar goed met deze feedback omging, maar na de les heeft zij (en ik ook niet) het er niet meer over gehad. Het lijkt er dus in ieder geval op dat er iets bij de leerlingen blijft hangen van wat ik ze probeer bij te brengen. Gelukkig!

Ik ben net naar de supermarkt (van 10 bij 10 meter) geweest om wat brood in te slaan voor morgen. Vanavond vertrek ik met de nachtbus naar Siem Reap om de tempels van Angkor Wat te gaan bezoeken. Ik kom daar morgenochtend om 05:00 uur aan en ga dan gelijk door naar de zonsopgang bij de tempels en daarna de hele dag heel veel tempels bekijken. Het is dan wel handig om wat te eten bij te hebben. Nu nog mijn rugzak inpakken en dan richting het busstation (of wat daar voor door moet gaan).

Oh ja, ik heb ook mijn was nog opgehaald. Deze keer ontbraken mijn sokken. Dus ben ik even terug gegaan. En wat denk je? Ze kon ze niet vinden. Ze gaat nog verder zoeken en of ik dan morgen terug wil komen. Ik heb gezegd dat ze het hele weekend kan zoeken, omdat ik zondagavond pas weer bij haar langs kom. Ik vrees dat ik deze sokken wel kan afschrijven.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Mooi stukje weer. Veel kijkplezier dit weekend.

Bregje 2019-11-01 14:27:40

Wat leuk dat de Bingo zo’n succes is!! Ik las in een van je berichten dat de kinderen wel konden spellen, maar het woord uiteindelijk fout lezen. Dat komt bij “mijn kinderen” ook geregeld voor hoor. Spellen ze p-oe-s, zeggen ze tuin😄. Mooi om te lezen dat je in zo’n korte tijd al echt iets achterlaat bij de kinderen!!

Wanda 2019-11-02 10:22:07
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.