Wairahi

Nieuw-Zeeland, Waihari , great barrier island

Wai= water en rahi= veel [met andere woorden, veel regen!!!]

Wairahi is een vallei met 20 landeigenaren. Ze vormen een gemeenschap, maar leven op zich zelf. De dingen die gedeeld worden zijn de koeien, die grassen door heel de vallei en jaarlijks worden er een paar geslacht voor te eten. Ze komen regelmatig bij elkaar en helpen elkaar met van alles. De Wairahi vallei is alleen met de boot bereikbaar. Je kan ook door de bossen lopend er komen, maar dat is vrij lang en lastig als je dingen wilt meenemen. Vanaf de steiger is het een half uurtje lopen naar het huis van Gian en Deborah.

Het is prachtig hier, omringd door natuur, bossen, bergen. Geen andere geluiden dan de vogels, de wind en af en toe de regen!

Ze hebben 4 kippen en een hele lieve hond pippy [bordercollie]. 's ochtends voer ik de kippen en 's middags laat ik ze uit het hok. Ze mogen een paar uurtjes door de tuin scharrelen en daarna gaan ze naar bed. Even checken of ze een ei hebben gelegd. Maar er is maar 1 kip die ongeveer om de dag een ei legt. Pippy slaapt buiten en mag alleen aan het einde van de middag even naar binnen. Als ze kippen buiten zijn loopt ze er heel de tijd omheen, ze loopt ook mee om ze naar bed te brengen. Het is een grappig gezicht hoe ze haar taak als een soort herdershond op zich neemt.
De buurman schiet ongeveer elke dag een konijn in de tuin en dat wordt hondenvoer voor Pippy.

Bijna alles werkt hier op zonne energie. Er staat op het dak een grote tank water die verwarmd wordt, wat inhoud dat ik elke dag een heerlijke warme douche kan nemen [wat een luxe!!!]. Alle lampen zijn led lampjes, neemt erg weinig energie en geeft genoeg licht. De openhaard geeft verwarming, elke dag gezellig een haardvuur! [ik hoef gelukkig niet het hout te hakken, daar hebben we franse wwoofer van de buren voor geleend]. De generator gaat alleen aan voor de wasmachine. Gian werkt aan alles zoveel mogelijk energie zuinig te maken en meer energie via natuurlijke bronnen op te wekken. Er is ook een windmolen, die tijdens de winter meer energie kan opwekken omdat er dan niet voldoende zonne-energie wordt opgewekt.
Het water komt uit een riviertje hoger op de berg.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.