18e etappe 19 mei 2022 Van Gaggio Montana naar Empoli (84 km).

Italië, Gaggio Montano

Ik heb gisteren niet verteld dat nadat ik in Gaggio Montana aangekomen was ook nogal moeite had om het hotel binnen te komen. Naast de toegangsdeur, toen ik die eindelijk gevonden had, hing een bordje dat ik telefonisch moest inchecken. Afijn, ik bellen, spreekt de man die ik aan lijn krijg alleen Italiaans. Uiteindelijk kreeg ik een dame aan de lijn die de toegangscode (wat nummers meer niet) in het Engels kon doorgeven.
Kon er ook nog wel bij. Het was de moeite achteraf gezien wel waard. Hotel Antica Locanda La Posta was niet verkeerd. Prima kamer, lekker rustig, dus heerlijk geslapen. E.e.a. was echter wel zonder ontbijt. Maar op de plaatjes had ik al gezien dat er een bakkerij direct naast het hotel zat. Sterker nog, toen ik er om een uur of 5 even uit moest rook ik het verse brood al. Lessons learned: in Italië is bij wijze van spreken op elke hoek van de straat een ontbijtje te scoren. M.a.w. dit hoeft geen reden te zijn om een overnachtingsmogelijkheid niet te boeken. Rond 8.00 uur vertrok ik, en gezien ik "op hoogte" zat was het best nog frisjes. Dus het jack ging toch maar even aan. Zeker ook omdat ik begon met een afdaling. En wat voor een. Die vervelende klim van de avond er voor maar dan in omgekeerde volgorde. Ik daalde af tot Porretta Terme alwaar het klimmen weer begon. Dit keer over een rustige doorgaande weg met een continue geleidelijke stijging. En als je je tempo dan op een gegeven moment te pakken hebt dan kun je de hele wereld aan.
Via Ponta Della Venturina, Castello, Molina di Pallone bereikte ik vrij eenvoudig, voorzover je daarvan kunt spreken natuurlijk, Pistoia. Ik kon kiezen tussen een route door of langs de stad. Ik koos voor de laatste ik ben de hectiek van de steden een beetje zat. Je moet ogen in je rug hebben om niet te worden platgereden en als je een hele dag lekker buiten op het platteland (nou ja plat..) bent dan komt de stadse herrie op je af.
Ik vind Italiaanse automobilisten zich over het algemeen heel netjes gedragen (ze laten je voorgaan, gaan met een ruime bocht om je heen) maar als ze de stad in gaan dan is het beest los zullen we maar zeggen.
Van Pistoia ging het na een kilometer of 7 lekker (6%) omhoog. Op naar San Baronto. Een weg waar ik een boel wielrenners tegemoet kwam of die mij passeerden. Want hier wordt regelmatig serieus gefietst. Zoals de WK in 2013.
Er stonden wat wielermonumentjes boven op waarvan ik t.z.t. zal proberen uit te vogelen waar deze nu precies betrekking op hebben. Daarna ging het grotendeels bergafwaarts naar Empoli. Weer een grote stad en wel aan het einde van een uiteraard toch vermoeiende fietsdag...... Maar ja, over het algemeen is daar wel meer keus op slaapgebied zullen we maar zeggen. Ik sliep in B&B Affittacamere Stazione. Vlakbij het station dus, maar wel op een rustige locatie. HIervoor heb ik alleen online contact met de eigenaresse Vanna gehad. Na boeking kreeg ik een email met instructies en na digitaal inchecken de code van de voordeur en een aparte code voor de toegangsdeur van de B&B én van mijn kamerdeur.
Moet je voorstellen, kom ik daaraan staat het hele gebouw in de steigers. Dan kijk je wel even op. Achteraf bleek dat men alleen met de buitenkant bezig was. Via een gangetje kon ik de voordeur wel bereiken én er ook binnen komen. Kom ik in een immens groot en best oud stadsappartementengebouw, moet een monumentale trap op en kom dan bij de toegangsdeur van de B&B en
toen deze ook geopend was in een super moderne gang en uiteindelijk in een gloednieuwe moderne kamer die niets te wensen meer overlaat. Mijn fiets mocht ook mee. Was best een hele sjouw.
Ik was best mooi op tijd (16.00 uur) binnen, dus had even de kans om wat zaken omtrent de route e.d. op mij gemakkie bij een potje bier uit te vogelen. Op dit moment heb ik nog zo'n 385 kilometers te gaan. IJs en weder dienende ga ik aanstaande dinsdag in Rome aankomen. Op Hemelvaartsdag nog wel, dus zal het daar ongetwijfeld nog wat drukker zijn dan normaal. Ik ga het allemaal wel zien.

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Je bent er dan 2 dagen voor Hemelvaartsdag, maar druk zal het er toch wel zijn. Succes met de laatste kilometers Hans Klopt. Ik was een beetje in de war. Komt wel meer voor de laatste tijd. Een paar dagen geleden reed ik het plaatsje waar ik zou gaan slapen ook vrolijk voorbij. Maar voor de rest gaat het nog steeds goed hoor! Dus die laatste kilometers gaan ook nog wel lukken. Daar ga ik vanuit tenminste.

Cor en Marja 2022-05-20 22:44:52

Als je de stal ruikt dan krijg je vleugels. Nog steeds geen regen? Wij wel. VOLOP. Ik hoorde van Joke dat ze de planten buiten ook wel even kon overslaan. Hier is het kurkdroog én nog steeds erg warm. Ik heb al een portie zomer gehad hoor.

Ton en Nel 2022-05-20 22:57:30

Mooie foto's en verhalen weer Hans. Heel herkenbaar die B&B's die alleen maar een Bed en geen Breakfast hebben. Juist vanwege de vele mogelijkheden in de wat grotere plaatsen om op de hoek wat te scoren. Op Sicilië kregen we een keer een handgeschreven briefje met "2x colazione" en de naam van de B&B en de route naar een Agip tankstation. We mochten nemen wat we wilden van de rijk gevulde counter en konden zonder te betalen verder want dat zat bij de prijs van het bed in. Je moet het dan wel treffen natuurlijk. Ik zit nu in een gloednieuw appartementje met gevulde koelkast. Je pakt maar wat je nodig hebt zei de uitbater.

Frank 2022-05-20 23:08:22

Schat nog even volhouden je kan het!!! Nog 4 nachtjes (alleen) slapen schat.

Joke 2022-05-21 08:39:05

Wat is er met de fietsbroek gebeurd? Te hard getrapt!?😉 Nee joh. Dat was inmiddels al een hele oude schaats/fietsbroek. En hij begon nu echt (letterlijk) uit elkaar te vallen. Ik heb er altijd veel plezier van gehad dus heb ik met enige ceremonie afscheid van hem genomen.

Johan 2022-05-22 10:36:56

Ik heb mijn reactie bij de opmerkingen geplaatst. Groeten Hans

Hans.op.weg.naar.Rome 2022-05-22 19:50:29
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.