Dag 10 Kandersteg-Simplon Dorf 88km

Zwitserland, Simplon

Nadat Esther weer vakkundig onze tassen had ingepakt en na een uitstekend ontbijt, vertrokken we rond de klok van half 9 vanuit hotel Alpine.
Eerst nog even een bezoekje aan de plaatselijke super en toen op naar de trein.
We waren perfect op tijd en mochten meteen met onze fietsen opstappen, helaas vond meneer de conducteur het te gevaarlijk als we zouden fietsen dus mochten we alle autowagons te voet doorlopen totdat we helemaal vooraan waren.
Hier konden we de fietsen vastbinden met een touw in een lege wagon en rustig gaan zitten tot de trein vertrok.
Twee onverstaanbare Zwitserse motorijders probeerden nog een praatje te maken, maar na een keer of 20 was sagen Sie? hielden ze het toch maar voor gezien.
Na een half uurtje door een tunnel kwam er weer licht aan de horizon en kwamen we aan in Goppenstein, eindbestemming van deze treinreis.
Hier moesten we een keuze maken; of de afdaling naar Gampel met de bus doen of toch wachten tot dat alle auto's van de trein waren en dan op de fiets naar onder, het werd de laatste optie😃
Achteraf een prima keuze, soms ging het wel wat steil naar beneden maar het uitzicht was prachtig.
Zeker toen we na een behoorlijk lange tunnel begonnen aan een stuk of 10 haarspeldbochten. Met lichte kramp in de handen van het remmen kwamen we onder in het dorp aan waar we nog even achterom hebben gekeken naar de net gereden afdaling.
Nu was het tijd voor 25 km vlakke weg richting Brig, helaas had de navigatie weer een toeristische route gepakt met onverharde wegen, na enig gegodver van ondergetekende hebben we toen maar de hoofdweg naar Brig gevolgd.
Nadat we een fabriek van DSM passeerden en teruggestuurd werden bij een baustelle kwamen we aan in Brig. Helaas had de navigatie het weer moeilijk met deze plaats en hebben we de weg moeten vragen aan een plaatselijke taxichauffeur.
Gelukkig kwamen we wel nog langs een terrasje waar we voor de afwisseling maar eens geen gebak pakten maar wat broodjes om met een goed gevulde maag aan de klim van de dag te beginnen.
Het hobbeltje van vandaag was 20km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8% en luistert naar de naam Simplonpas.
Vanaf de eerste meters ging het meteen zo'n 8% omhoog, niet echt lekker om er ff in te komen, daarbij scheen ook de zon volop wat voor de nodige zweetdruppels zorgde.
Na 4 km werd het nog wat steiler en ging het naar 10%, wel maar voor een kilometer......toen ging het naar 12% om na 2 km weer terug te gaan naar 10%. Inmiddels waren we al een paar keer gestopt voor het maken van prachtige foto's (lees; om uit te rusten)
De eerste gieren werden ook al boven ons gespot, waarschijnlijk dachten ze dat er wat te halen viel.
Inmiddels bereikten wij de hoofdweg en kwamen we ook in drukker verkeer terecht, gelukkig ging het nu wel ff maar 6% omhoog en konden de benen een beetje rusten.
Het uitzicht werd steeds adembenemender, zo fietsten we over een prachtige brug (zie Foto's)
De weg ging nu weer wat steiler omhoog (7%) en we kwamen aan bij een baustelle net voor een lange tunnel. Hier was maar een rijbaan beschikbaar, de baustelle was helaas erg lang dus toen wij nog aan het fietsen waren kwam het verkeer al van de andere kant. Er restte ons niks anders dan de stoep op te gaan en een stuk te lopen.
Na een kilometer of 3 aan 7% door voornamelijk tunnels ging de weg voor de laatste 3 km nog maar 5% omhoog, het leek net alsof we op de vlakke weg reden en zo kwam het ook dat we de top zonder het in de gaten te hebben voorbij fietsten.....dus maar ff terug gefietst😃
Na een korte pauze net over de top, waar het behoorlijk waaide ging het voor de laatste 10 km bergaf (10%), met jas, naar Simplon dorf.
Hier slapen we vanavond in een hotel, dat volgens de overlevering, gebouwd is door Napoleon??
We zijn volgens ons de enige gasten maar hebben er zo dus wel voor gezorgd dat de kok geen verlofdag hoefde op te pakken.
Het eten was niet spectaculair, maar onze buikjes zijn weer vol.
Morgen gaan we voornamelijk bergaf richting Italia, alleen de laatst 5km naar het rustieke Pella gaan nog even 6% omhoog.

Sabientjes weer update:
Vanmorgen volle zon en 17'
Vanmiddag ook volle zon en 23', zelfs boven op de Simplon (2005 meter) was het nog 17' maar stond er een flinke wind tegen bergaf.

Moe, voldaan maar vooral ontzettend trots op onze prestatie drinken we nu nog een biertje😃
Tot morgen vanuit bella Pella.
Esther en Pascal

Geschreven door

Al 9 reacties bij dit reisverslag

Wat een avontuur. En zo leuk geschreven 😁

Els noolenaar 2021-09-13 22:37:40

Wat een bergen moesten jullie op. Weer top gedaan 👍🍺🍺

Danielle 2021-09-13 22:44:59

Weer een geweldige prestatie neergezet jullie! Die Simplon pas is een gemene kuitenbijter die jullie hebben overwonnen. Richard heeft hem eens op gefietst, maar toen was ie nog student. Stonk het in de pikdonkere Lötschbergtunnel nog steeds zo naar zwavel? Wel heel spannend om naar Barcelona te rijden via Zwitserland en Italië. De kuiten krijgen zo het nodige te verduren, maar gelukkig….het is vakantie😜 Wij zijn benieuwd naar jullie volgende belevenissen en kijken weer uit naar het volgende reisverslag. Veel plezier weer.

Johan en Richard 2021-09-13 23:36:52

Jullie kunnen inderdaad terecht trots zijn👍🏼 Wat een rit….en wat een prachtige foto’s alweer!

Monique o. 2021-09-13 23:45:32

Klasse gedaan wat een bergen super gedaan, respect

Hellen 2021-09-14 16:29:44

Boh…. wat een rit!! Deze had alles erin wat je je maar bedenken kunt en dat doen jullie toch maar ff. 💪🏼👍🏼💪🏼👍🏼

Pascalle 2021-09-14 21:38:54

Wat een rit hey, die maak je niet iedere dag mee.. Hoewel we bij jullie langzaamaan het idee krijgen dat dat wel zo is :P We hopen dat jullie lekker bijslapen en morgen weer lekker (voornamelijk) bergafwaarts verder kunnen op jullie heerlijke vakantietrip. Liefs vanuit Eindhoven, Armijn & Raoul

Armijn en Raoul 2021-09-16 09:33:51

Een hele flinke klim 😱 en het uitzicht ook zeker waard! Fijn om te zien dat jullie volop genieten 😊 een hele goede nachtrust en heel veel succes! Groetjes, Isha en zenci🐶

Isha 2021-09-16 20:30:51

Dit is een heuse prestatie want dat is een bult die pijn doet in de benen. Petje of helmpje af zeg. En dan nog steeds die lach op de gezichtjes. Merk wel dat langzamerhand de kuiten in omvang toenemen en dat is een goed teken toch ???

Piet 2021-09-16 21:59:34
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.