WEEKENDDD :)

Dominicaanse Republiek, Punta Rusia

Op vrijdag was iedereen behoorlijk moe van de hele week hard werken. We hadden afgesproken om 's ochtends in Las Avispas te werken (de grote school) en 's middags naar de watervallen van Damajagua te gaan. Ik ben een deel van de ochtend samen met Minke langs de klassen geweest om voorlichting te geven en poetsles. Eerder deden Minke en Melany dat, maar Melany had geen stem meer over. Het viel nog niet mee om de voorlichting in het Spaans te doen. De kinderen vonden het allemaal wel heel interessant wat we te vertellen hadden en ze luisterden heel goed. Zo vroegen we bijvoorbeeld waarom het zo belangrijk is om tanden te poetsen, hoe vaak het moet en hoe lang. Daarna lieten we op een groot poetsmodel zien hoe het poetsen precies moet. We deelden plaqueverklikkers (kleurtabletjes) en tandenborstels uit en toen moesten ze zelf poetsen. Door de plaqueverklikker wordt de plaque roze, dus daarmee kan je goed zien waar beter gepoetst moet worden. Helaas werd er niet zoveel gepoetst op deze school, we hopen dat dat in de toekomst verbeterd. Het is de bedoeling dat de kinderen 's ochtends en 's middags op school poetsen en 's avonds thuis. Het blijkt dat het moeilijk is om op de school te poetsen, omdat de kinderen hun tandenborstel niet meenemen (en nog een hoop andere redenen volgens de directrice). In ieder geval, ze hebben moeite om de omslag te maken.
's Middags hadden we uitgebreid overleg over het vraagstuk om wel/niet naar de watervallen te gaan, maar uiteindelijk zijn we niet gegaan want een beetje rust was ook niet weg en inmiddels was het toch alweer redelijk laat. Op zaterdag zijn we naar Punta Rusia gaan. Punta Rusia is een badplaats op zijn Dominicaans, maar er is eigenlijk helemaal niks. Geen pinautomaat of supermarkt. Alleen wat hotels, enkele restaurantjes en een heel klein supermarktje/kiosk waar je je benodigdheden moet aanwijzen vanachter de toonbank. Dit brengt wel een heel bijzondere sfeer met zich mee. Het ligt ongeveer 80 km vanaf Puerto Plata, oftewel 2 uur rijden. In Punta Rusia verblijven we van zaterdag tot en met dinsdag (3 nachten). Op maandag en dinsdag gaan wij werken op het schooltje.
Aangekomen in Punta Rusia, hebben we eerst onze spullen klaargezet op de school en daarna hebben we heerlijk gerelaxed aan het strand. Het bestuur van Bocas Sanas had 's middags een bijeenkomst geregeld met de ouders van de kinderen en de directrice. De ouders blijken erg enthousiast over het project. De kinderen zijn nog nooit bij een tandarts geweest en kunnen de hulp goed gebruiken. Ze zijn ook al druk bezig met tandenpoetsen. Omdat er zoveel enthousiasme is, heeft Bocas Sanas besloten om poetsbakken aan te leggen. Deze worden aangelegd met het geld wat gedoneerd is. Hartelijk dank hiervoor! Mochten jullie als lezers ook wat willen doneren, dat kan op rekeningnummer: rekeningnummer 557260612 t.n.v. Stichting Bocas Sanas Holanda Maimón. 's Avonds zijn wij uiteten geweest en daarna naar de danstent van Cristina. Dit was een hele ervaring. We stonden versteld van hoe de Dominicanen kunnen dansen (salsa, merengue enz), vergeleken daarmee voelden wij ons net een stel houten klazen. We werden een paar keer de dansvloer opgetrokken door wat Dominicaanse jongens en ze waren teleurgesteld toen we vertrokken. Eentje had zelfs zijn scooter tevoorschijn gehaald om mee te showen, maar helaas waren wij niet geïnteresseerd.
Gisteren hebben we een tocht gemaakt naar Paradise Island. Dat klinkt heel wat, maar het is een heel klein eilandje midden op zee. Misschien 8m bij 6m ofzo met een paar rieten hutjes erop. Als het water hoog staat is het überhaupt verdwenen. De tocht er naartoe was al indrukwekkend met een speedboot met hoge golven. Bij het eilandje was een koraalrif met prachtige visjes. Het was erg mooi om daar te snorkelen. Op de terugweg zijn we door mangrovebossen gevaren. Daarna gelunched en heerlijk aan het strand gelegen en gerelaxed. Vandaag weer gewerkt, daarover later meer.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Wat een geweldige verhalen; behalve tandenpoetsinstructie ook dansles (Minke). En in het Spaans voor de groep. Je hebt straks geen Spaanse les meer nodig Minke 😂 Uitrusten in de verlaten natuur, daar genieten jullie ook van. Mucha suerte a todos!

Rik Bartels 2019-02-11 22:51:31

Mooie verhalen. Echt leuk om jullie te volgen. Veel succes morgen allemaal !

Brigitte de Kadt 2019-02-11 23:05:03

mooi en goed werk van jullie, en goed om zo nu en dan te relaxen op het eiland van 6x8 mtr of is het niet wat groter ????? veel succes en werkplezier volgende keer maar weer mee dan het eiland toch maar even opmeten groeten uit greonterp van jelle

jelle 2019-02-12 09:25:04

Wat een handige reisblog zeg. We zien gelijk waar jullie geweest zijn. En Lisette je schrijft zo beeldend dat je bijna het gevoel krijg dat je er een beetje bij bent. Minke nu het je gelukt is een hele school mee te krijgen met Despacito moet het toch ook nog een keer lukken om de wandelgroep in beweging te krijgen. Het is hard werken daar, maar jullie krijgen er prachtige ervaringen voor terug.

Margriet 2019-02-12 10:28:09
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.