Olifanten!

Thailand, Nong Han

Hallo allemaal,

Vandaag gaat het gebeuren, we gaan naar de olifanten! Eerst snel de scooter terug brengen, moet ze zelfs bellen terwijl ze al tien minuten open zouden zijn. Hebben ze de borg niet, die halen we vanavond dan maar.
Dan wordt ik gebeld, waar ons hostel precies is? Beter is afspreken bij de poort, die kent iedereen. 20 minuten later worden we door een enthousiaste (h)Omo opgehaald. Een oud toyota busje die ooit eens superdeluxe was. De stoelen zitten nog ok en er is airco. Nog even een Duitse en een Pools stel uit Ierland ophalen. We kletsen tijdens de uur durende heenrit. Zij is al 9 maanden van huis en heeft nog plannen voor de komende 5. Het stel is heel aardig en zijn op een 18 daagse vakantie.

De weg wordt steeds slechter en de begroeiing dichter, Lieke spot de eerste olifant. We rijden nog een stuk door en gaan een soort erf op. Daar wachten twee grote en twee kleine olifanten op ons. Ze zien er goed uit en zijn nieuwsgierig. We worden eerst in andere kleding gehesen. Ik krijg plastic folie om mijn gaasjes af te dekken tegen het vuil. Op naar de olifanten!
Nee, eerst even bananen verzamelen, daar zijn ze dol op en die kunnen we dan voeren. Gelukkig hoeven we enkel de gele van de groene bananen te scheiden en te verzamelen in onze bijbehorende tas. Nu kunnen we eindelijk naar de olifanten. Ze weten het al en pakken gretig de bananen uit onze hand. Sterk zo'n slurf, maar ze zijn voorzichtig.

Na de kenismakingsronde lopen we met ze naar de rivier voor het badderen. 30 minuten op olifantentempo de helling af dalen en over het pad langs de rivier naar een lager deel. Ik loop met de twee grootste. Echte lieverds en gek op bananen. De oudste is 35 en doet wat langzamer aan. Af en toe wordt er ook wat gewas uit de berm meegepakt. Gras, boompjes het wordt met hetzelfde gemak uit de grond getrokken en verorberd. Ongelofelijk inefficiënt die maag maar wat een kracht aan de buitenkant. Soms mag je het touw om de nek van de olifant vasthouden om samen te lopen. Wanneer lieke dit doet wordt ze blubber ingesleurd en raakt ze haar slippers kwijt haha. Oh je mag ook los laten hoort ze.

Het is behoorlijk warm en er staat weinig wind. Iederen zweet dus behoorlijk. Bij de rivier staan ze dus al snel in het water te plonzen en spetteren met de olifanten. De olifanten gaan er helemaal voor liggen op hun rug en trappen alle kanten op. Ze zijn erg lang onderwater waarbij er soms een slurf omhoog steekt. Lieke eerst een beetje n onwennig en voorzichtig, zelfs de kleintje zijn nog behoorlijk groot. Je wil niet dat ze op je voet gaan staan. Ik blijf aan de kant staan, ik wil mijn gaasjes droog houden. Heb geen zin nog eens naar de dokter te moeten.
Lieke die heeft het nu te pakken en plonst en spettert met de olifanten. Soms spuit er eentje wat water terug. Ze worden allemaal klets nat maar dat maakt de pret alleen maar groter. Ik heb er veel foto's van gemaakt. Wel jammer dat ik het water niet in kan.

Eenmaal schoon gaan we terug voor de lunch. Het lijkt op de heen weg behalve dat één van de grote olifanten halverwege een bamboeplant uit de grond trekt om te eten. Ze krijgt op haar kop. Het is zo warm dat de kleding al halverwege droog is. De olifanten krijgen meer bananen. Wij rijst die we kunnen combineren met groente in zoetzure saus of curry. Daarnaast watermeloen en papaya. We smullen en komen even tot rust.

Het middag programma bestaat uit naar de jungle en wassen. Eerst weer bananen inslaan. Vervolgens de heuvel op lopen naar de rand van de jungle. Daar rusten we in een huisje terwijl de olifanten drinken en onze bananen eten. Dan lopen ze naar de rand en verdwijnen langzaam om de hoek met een hoop gekraak en gerommel. We hebben een afterlunchdip en suffen een beetje. We praten met de mahouts en de eigenaar over de olifanten.

Zo tijd om te badderen. Eerst weer terug naar het erf. Ondertussen schieten we met een katapult kleibolletjes met zaden. Dat is om meer bomen te krijgen hier, tegen modderstromen. En met de katapult is het leuker als aanplanten. Een maisveld later staan we aan een grote waterbak. De olifanten beginnen te plonzen met hun slurf en water rond te spuiten. Lieke gaat met de anderen op de rand van de bak staan en gooit emmers water over ze heen. Een klein olifantje verrast haar als ze water pakt en spuit haar helemaal nat. Hij krijgt een extra emmer water over zich heen.

Een van de olifanten geeft kusjes. Lieke krijgt als eerst er een heleboel. Ze maakt het geluid na en zuigt op je wang. Verder is het erg grappig als de olifanten jeuk hebben. Hiermee hebben ze al een hoop kapot gemaakt.

Na badderen komt weer eten. Dit keer suikerriet. We aaien de olifanten nog en maken foto's met ze, bijna klaar. Douchen en omkleden voor het busje terug. Toch nog even een laatste keer gedag zeggen. Terwijl we dat doen besluit de grote olifant dan maar de poort uit te lopen. De mahouts letten eventjes niet op.Vanuit het busje zwaaien we nog.

Lieke: ik vond het erg moeilijk om een goede plek voor de olifanten te vinden. Veelal zijn de verhalen dubbel en worden de olifanten toch gebruikt voor vermaak. Na een lange zoektocht was ik blij met deze plek. Ik was op mijn hoede maar de mannen leken om het dier te geven. Ook ben ik blij dat we alleen hebben gekeken naar een normale dag voor een olifant als dit, waar ze vrij konden eten, drinken en in een beperkte maten rondlopen. Het zijn beschadigde olifanten die weer een normaal leven krijgen. Het was geweldig en een droom die uit kwam!

Lekker naar het hostel en slapen.

Groeten van de olifanten voerders.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

eindelijk! olifanten! Zitten we al een flinke tijd naar uit te kijken. Erg leuke foto's die jullie hebben gemaakt. En zulke vriendelijke dieren, dat kan toch alleen maar als de mensen er omheen ook vriendelijk zijn?

Rita 2014-10-29 12:51:41

Wat een dag en wat een foto's !!! Gaat er misschien nog meer gebeuren met olifanten? Even een cursus : " Hoe word ik een mahout " volgen? We horen en zien graag. XX XX

oma Zum 2014-10-29 13:15:44

In afwachting van een echte baan in Holland zou Lieke heel goed oppasser bij de olifanten kunnen worden. Heerlijk in de modder en ook nog kusjes krijgen van de olifanten. Mogelijk dat Oscar wel bezwaar aantekent. P.S. Is die eenheids kleding op verzoek van de olifanten ?

OPA BEN 2014-10-29 14:43:53
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.